Сигнал за падналата скална маса е подаден малко след полунощ

Срутище затрудни движението около 92-ия км на пътя Девин-Кричим. Сигналът за инцидента е подаден минути след полунощ, но разчистването започна едва тази сутрин. Над 100 кубика скали, пръст и дървета са се свлекли. Бетонната ограда не е успяла да удържи земната маса и тя се е стоварила на пътя. По чудо няма пострадали, тъй като в участъка по това време не са преминавали автомобили. Най-вероятната причина за свлачището е преовлажняването на ската. Разчистването приключи преди час и движението вече е възстановено напълно.

 

 

„Сега ще гледаме да обрушим и онова, което още може да падне, за да няма ново свличане. Докато разчиствахме временно спирахме движението и после пак го пускахме, за да не изнервяме шофьорите”, обясни Стоян Костадинов, технически ръководител „Европейски пътища”.

Скална маса се срути на пътя Асеновград - Смолян

Шофьорите, които попаднаха в капана на свлачището се оплакаха, че от Кричим до Девин по целия път има паднали камъни.

Новият инцидент стана в района, в който преди месец подпорна стена рухна и свлече около 30 метра от новоасфалтирания път в дерето по склона на река Въча.

„За конкретния участък ще бъдат предприети действия по укрепване”, каза инж. Валентина Бакърджиева,  експерт в ОПУ-Пловдив.

За това сега ремонтът се бави. За него преди две седмици държавата отпусна  3 милиона и 400 хиляди лева.