В момента на компресорна станция „Лозенец“ тече вторият етап от модернизацията

Започва разширението на газовото хранилище в чирен. То трябва да бъде готово през 2024 г. Премиерът Борисов присъства на подписването на договора, а преди това разгледа и ремонтите по магистрала "Тракия".

Енергийната обиколка на премиера в събота беше в компресорна станция Лозенец в Ямболска област. Там беше подписан договорът за разширението на друг газов обект – хранилището в Чирен. Така капацитетът му ще бъде увеличен от 550 млн. кубически метра на 1 млрд. кубически метра. 

„Години наред България ще получава транзитни такси от преноса на газ, които ще са от полза за поколения напред“, изтъкна министър-председателят Боко Борисов, който направи оглед на строително-монтажните работи на модернизацията на компресорна станция „Лозенец“. Там се изграждат два нови газотурбокомпресорни агрегати, които са от най-ново поколение, производство на американската компания Solar Turbines.

 

 

Премиерът Борисов напомни за последователните усилия на правителството страната ни да не бъде само обикновен краен клиент на газовия пазар. А освен диверсификация всички тези инвестиции в енергийната инфраструктура според Борисов ще носят и доходи.

„Борихме се много, благодарен съм на Европейската комисия, приоритизирахме газовия хъб "Балкан", надграждаме нашата енергийна система и направихме модерна инфраструктура“, посочи Бойко Борисов. „На псевдодемократите не е нужно да се доказваме колко добри евроатлантически партньори сме, неслучайно имаме най-добрите компресори“, категоричен беше премиерът.

„Всеки ден от тази седмица между 38 и 40 млн. куб. м. газ са пренесени през нашата газопреносна система във всички направления, включително за румънския, сръбския, гръцкия пазар и за пазара на Република Северна Македония“, заяви Борисов. „Нека българите видят огромните мащаби. Това са най-добрите американски компресори, свръхмодерни и най-скъпи. За да има тази технологична възможност, ние сме мислили, проектирали и изградили“, подчерта премиерът.

Министър-председателят отбеляза, че правителството преодоля кризи, сред които най-тежката финансова криза, мигрантската криза, а сега и пандемичната криза. Премиерът заяви, че другата седмица страната ни ще получи над 200 000 ваксини. „Ще предложим 5000 ваксини да изпратим за Република Северна Македония - като истински приятелски жест за здравето на хората. А през април ще получим повече от милион ваксини, убеден съм“, добави Бойко Борисов.

В момента на компресорна станция „Лозенец“ тече вторият етап от модернизацията на компресорните станции от газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз” ЕАД. Проектът е ключов и осигурява ефективния и екологосъобразен пренос на природен газ.

През първия етап на проекта „Модернизация на КС „Лозенец“, КС „Странджа“, КС „Ихтиман“ и КС „Петрич“ в периода 2015 – 2016 г. бяха монтирани по два агрегата на станциите „Странджа“ и „Лозенец“ и по един - на станциите „Ихтиман“ и „Петрич“. За реализацията на тази част от проекта „Булгартрансгаз“ ЕАД инвестира 220 млн. лв.

През 2019 г. стартира изпълнението на втория етап на модернизация на компресорните станции „Петрич“, „Лозенец“ и „Ихтиман“, по който се монтират общо 4 нови нискоемисионни компресорни агрегата. През февруари тази година беше въведен в експлоатация монтирания агрегат на КС „Петрич“, който е тип Taurus 70. Продължават строително-монтажните работи и по другите две компресорни станции, като ще бъдат монтирани два агрегата на КС „Лозенец“ от тип Mars 90 и един агрегат на КС „Ихтиман“ от тип Taurus 70. Те ще бъдат въведени в експлоатация до края на трето тримесечие на 2021 г.

И от газ към магистрали. Другата седмица след ремонт ще бъдат пуснати 6 км от общо 16 в отсечката между пътните възели Марица и Чирпан на магистрала „Тракия”. Борисов отново не пропусна да разговаря със строителите на терен. Окончателното завършване на ремонта между Чирпан и Стара Загора трябва да е готов след средата на април.

Редактор: Тони Господинов