Оказа ли влияние пандемията на скрининга и лечението?

Безплатен скрининг за хепатит В и С за хора на възраст между 40 и 65 години – така стартира първата Национална програма у нас за превенция и контрол на вирусни хепатити.

Това е важно, защото забавяне в лечението през годините е причина за до 4 смъртни случая на ден.

Хепатит В засяга 199 000, а хепатит С 87 000 души в България, като заболяванията се предават основно по кръвен път и са водеща причина за развитие на рак на черния дроб.

"От осем години полагаме усилия да има Национална програма за хепатит и тя вече съществува" каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS Силвана Лесидренска, председател на сдружение "Хепактив".

Тя информира, че организацията осигурява безпатна юридическа помощ на пациентите и ги насочва как да стигнат по-бързо до лечение.

Силвана Лесидренска добави, че може да сме носители на вируса от години, без да разберем, но пораженията върху черния дроб са значителни. А заразяването може да стане по всякакъв начин и не е задължително човек да е в рискова група.

В предаването проф. д-р Красимир Антонов, председател на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография каза, че вирусните хепатите са национален приоритет и те са социално значими инфекции, а битката с тях е много трудна.

Той сподели, че Националната хепатитна програма включва ваксинация на малки деца срещу хепатит В, прави се превенция за хепатит В и С, включително на рискови групи, хора между 45 и 65 години.

Специалистът заяви, че много малка част от хората разбират, че имат хепатит В или С, а вирусът стои в черния дроб и не дава никакви индикации, че е там.

Д-р Антонов констатира, че COVID-19 е забавил профилактиката и лечението на страдащите от хепатит В и С.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.