Сред пострадалите има и полицай

Масова стрелба в Съединените щати  часове, след като президентът Джо Байдън обяви нови мерки. По неизвестни причини мъж е открил огън в мебелна къща в град Браян, щата Тексас. Един човек е убит, шестима са ранени, сред тях има и полицай. Четирима са в критично състояние.

Байдън въведе мерки срещу огнестрелните оръжия

Започнало е преследване, заподозреният за стрелбата е заловен. Мотивите все още не са ясни. Полицията потвърди, че извършителя е работел в мебелната къща.  

"Чух стрелба и си помислих, че някой от пневматичните пистолети пак прави номера. Тръгнах да видя коя от машините е, но един колега ме хвана и каза: "Не, не! Трябва да бягаме. Тук се стреля!" Той не убиваше всички наред. Подбираше по кого стреля.", сподели Амелия Родригес, която работи в мебелната къща.

Трима души загинаха при стрелба в Уилмингтън

"По време на преследването заподозреният е стрелял по нашите служители и е ранил един от тях. Избягал е от местопрестъплението, но е бил арестуван от магистралната полиция в градче наблизо на име Бидайс. Раненият полицай е в стабилно състояние.", обясни лейтенант Крейг Къминс.

Часове преди това, Джо Байдън предприе първите си действия срещу оръжията откакто встъпи в длъжност като президент.

„Насилието с оръжие в тази страна е епидемия. То е международен позор”, заяви президентът на САЩ Джо Байдън. Той ще се опита да спре употребата на оръжия, които могат да бъдат преправени у дома и така да се окажат без проследим сериен номер.

„Достатъчно съчувствие и молитви отправиха членовете на конгреса. Достатъчно молитви. Време е за действие”, посочи държавният глава.

Лидерът на републиканското малцинство в Сената Кевин Маккарти нарече действията на Байдън опит да бъде заобиколена втората поправка на конституцията, която дава правото за притежание на оръжие.

„Нищо, което ще препоръчам, по никакъв начин не засяга Втората поправка”, категоричен беше Байдън.

Анализатори обаче коментираха, че действията на Байдън са скромни в сравнение с това, което обеща по време на предизборната си кампания.