Бившият председател на СДС си спомня за първата опозиционна демонстрация

"Когато водиш хора в пещерите, не може да влизаш, без да вземеш всички мерки, в политиката обаче е много сложно, не могат да се вземат всички мерки, изненади винаги са възможни", това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS Петър Берон, бивш председател на НКС на СДС.

"1988-ма имаше движение към нещо ново в цяла Европа. Крайно време беше цялата върхушка да си замине. В някои страни започнаха интелектуалците, в други работниците", добави още той.

За него регистрация на независимото сдружение "Екогласност" е било първата организация, която оспорва доминацията на БКП. Събрани са 12 000 подписа и са внесени в НС, като е организирано шествие. Берон пише заявление до кмета, за да обезпечи сигурността на шествието, а участниците в него са били към 4000 души, а не 40 000.

Още не е бил настъпил 10-ти ноември, но вече се е усещало, че идва времето за промяна, а това се е знаело от по-умните в БКП.

"Непреходни истории": Първото СДС - отново заедно

"Андрей Луканов казва още 86-87-та година, че „ако ще се строи капитализъм, нека капиталистите да сме ние“, разкри Берон.

За бившият премиер Петър Берон разказа, че е бил в сложни взаимотноошения с опасни структури като „Газпром“ и е знаел твърде много. Седмица преди да го убият двамата се срещат и Берон го предупреждава, че е в опасна ситуация, а Луканов отговаря, че ако са решили да го убият, ще го убият.

Бившият председател на СДС заяви, че се е опитал да прокара в новата Конституция от 1991 година точка, която да гласи, че правата на човека са свързани със задълженията му, но не успява, а Всички свободи на гражданите, словото, печата, събиранията, пътуванията, частната собственост, са извоювани едно по едно.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.