Как липсата на движение се отразява на варикозата?

"Над 30% от българите имат разширени вени в някаква степен, като малък процент са в сериозна фаза", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS д-р Антоан Спасов, ангиолог от екипа на  „Varix Clinic“ – венозен лазерен център.

Той допълни, че на първо място по причини за заболяването е съвременният начин на живот, повече стоене на едно място, по-мако движение и по-малко физическо натоварване, но има и генетична предразположеност, като процентът е по-малък.

"След началото на пандемията при ограничаване на движението оплакванията зачестиха, а самото заболяване COVID-19 атакува и съдовата система", информира още д-р Спасов.

Относно лечението на дълбоката венозна тромбоза ангиологът заяви, че се състои от комбинация от медикаменти, които подобряват венозния тонус, също ластична компресия, допринасяща за по-бързото възстановяване на вената, а при повечето пациенти това продължава около година и повече.

Д-р Антоан Спасов заяви, че мъжете и жените еднакво страдат от разширени вени, като повече жените търсят помощ, свързана с козметични процедури, но тревожното е, че напоследък все по-млади хора имат оплаквания.

Като препоръка за превенция специалистът даде съвет да не липса движение в ежедневието, поне 30 минути ходене пеш, както и здравословно хранене.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.