Идеята е да бъде отворен достъпът за свободно паркиране и да се осигурят места за живеещите в съответния район

Групата на Патриотите в Столичния общински съвет подготвя предложение за намаляване на безплатните места за паркиране на чиновниците.

Идеята е да бъде отворен достъпът за свободно паркиране и да се осигурят места за живеещите в района.

„ПЪЛЕН АБСУРД": Шофьор твърди, че е подведен от знак за „зелена зона”

Според  групата на Патриотите в Столичния общински съвет е крайно наложително да се отворят места за паркиране за живеещите.

„Не мисля, че е справедливо да се дават подобни привилегии на народните представители да паркират почти безплатно в центъра на града”, заяви Карлос Контрера, общински съветник в СОС, ВМРО.

Ето защо според представители на ВМРО безплатният служебен абонамент трябва да бъде силно редуциран. В самия център паркират над 330 коли на различни институции и ведомства. Предложението включва и намаляване на 180-те паркоместа на преференциална тарифа пред парламента. 

Тротоар в София се оказа двор на кооперация и "зелена зона"

„Ние се намираме в „синя зона”. Тук служебният абонамент струва 600 лева, парламентът заплаща около 100 лева паркомясто”, каза Контрера.

Предложението е паркингът на парламента на площад „Александър Невски” да се премахне изцяло. Предвижда се министерствата и ведомствата да разполагат само с до 2 броя безплатни паркоместа, а НС - с 50.

Междувременно от „Спаси София” също поведоха битка с безплатните паркоместа за чиновници. Тяхното предложение е едва до 20% от площта, отредена за паркиране по улиците, да може да се ползва като служебен абонамент.

„Ние поискахме справка от Центъра за градска мобилност. За всички възможни договори, които дружеството е сключило с държавни или общински структури, липсват над 1200 места в този списък. Тоест 1200 места, които са в „синя зона”, изобщо не са част от зоната. Институциите ги ползват безплатно и ограничават правото на живеещите и приходящите в столицата”, обясни Андрей Зографски от „Спаси София”.

Столичани посрещнаха предложението с разнопосочни реакции.

Друго искане е да се преразгледа статутът на паркинга зад Социалното министерство. В момента той се ползва за служебни и лични автомобили от ведомството