За тях говори гастроентерологът проф. д-р Зоя Спасова

Световният ден на хроничните възпалителни чревни  заболявания се отбеляза тази седмица, на 19 май.

"Минахме през тежка година за лекари и пациенти. Това доведе до страх от страна на болните, което наруши лечението, прекъсна се контактът с лекарите и изписването на медикамвенти, но работата по проблемите на болните не спря", това каза в предаването "Пулс" по NOVA NEWS проф. д-р Зоя Спасова, гастроентеролог, УМБАЛ "Св.Иван Рилски", специалист в областта на Улцерозния колит и болестта на Крон.

Тя допълни, че пациентите с гастроентереологични заболявания не бива да се страхуват да се ваксинират за COVID-19, но да се посъветват със своя лекар.

За Улцерозния колит и болест на Крон специалистът заяви, че са две заболявания, които си приличат, по трудна е болестта на Крон, което включва и сложност на диагностицирането. И при двете влияние имат стреса, бързо неправилно хранене, тютюнопушене и редица други фактори.

Професорът допълни, че заболяванията могат да стартират в ранна детска възраст, но има и възрастни хора, които могат да бъдат засегнати.

Тя подчерта, че западният начин на живот стимулира активирането на тези две болести и пациентите с такива болести трябва изключителон да внимават с какво се хранят, а прогнозата на тях е сериозна, ако не се лекуват, те трябва да се подложат на терапия.

Проф. д-р Зоя Спасова посъветва пациентите да се доверят на лекарите и да им задават въпроси, да се внимава с храненето и да се избягва бързата храна.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.