Според нея целта му е била да се всява паника и да се правят внушения

„Енергийният министър изрече поредица от огромни лъжи, които според мен целят не тези хора да бъдат полезни, а да се всява паника и да се правят внушения. По този повод правя това изявление, за да имат гражданите яснота”, заяви бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова на извънреден брифинг.

Андрей Живков представи отчет за работата на енергийните дружества

По-рано днес служебният министър на енергетиката Андрей Живков посочи, че Българският енергиен холдинг е задлъжнял, за да реши краткосрочни проблеми на ТЕЦ "Марица - Изток - 2", на мини "Марица - Изток" и  "Топлофикация" - София.  Тези задължения стрували 100 млн. лева годишно. 

"Първата лъжа, която чух, е за статута на БЕХ. Живков изрази съмнение и опасение, че холдингът се е превърнал в такъв, който финансира своите дъщерни дружества. Всъщност не решавал проблеми, а създавал такива. Това, което бих препоръчала на колегата, е да прочете устава на холдинга. БЕХ не е оперативен, а финансов холдинг. Неговата основна дейност е да подпомага дъщерните си дружества. БЕХ върши своята работа", подчерта Петкова.

Според нея, втората лъжа и манипулация от страна на Живков, било изказването, че липсва политика в енергийното министерство. Оценката за политиката на сектора се давал от международните рейтингови агенции, припомни Петкова и подчерта, че "Фитч" е повишил кредитния рейтинг на БЕХ два пъти.

 

 

"Енергетиката е изключително важен, структуро-определящ отрасъл, пряко свързан с националната ни сигурност. Всеки, който си позволява да изрича неистини и небивалици, ще понесе своята отговорност. Третата много сериозна лъжа е свързана с финансовата стабилност на сектора. Колегата без да посочи конкретика и цифри просто обясни, че държавната енергетика е във финансов колапс. Понеже аз не работя като колегата със слухове, работя с факти, мога да ви покажа цялата информация за всяко едно дружество, както и за неговото финансово състояние. Тази информация съм предоставила на Живков в деня, в който той пое министерството, за да не търси и да не губи време. Той каза, че искал информация, която не му била давана. Фактите и числата показват, че през 2014 година БЕХ е бил на загуба. Към 31 декември 2020 година БЕХ е на 280 млн. лв. печалба. Не знам какво ще стабилизира колегата Живков, но мо пожелавам успех", каза още Петкова.

Тя заяви, че не може да приеме изричането на неистини и лъжи по отношение на енергийното министерство. Петкова добави, че изказването на министъра за мини "Марица - Изток" също е било лъжа и от нейния кабинет са положили усилия за изпълняване на условията на ЕК.

"Препоръчвам на колегата да не си губи времето в търсене на измислени сензации, а да направят необходимото, за да си свършат работата и да осигурят енергийната независимост на страната", добави Петкова.