Тя ще се бъде подредена в двореца Кенсингтън

От обемната кремава рокля, която принцеса Даяна носеше на сватбата си с принц Чарлз, до прочутите тоалети на британската кралица Елизабет Втора - изложба в Лондон показва произведенията на любимите дизайнери на британското кралско семейство, съобщи АФП.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Сватбената рокля на Даяна, украсена с перли, пайети и винтидж дантела, е в центъра на изложбата, която отваря врати от четвъртък в двореца Кенсингтън, където живееше покойната вече принцеса. Роклята е изложена по начин, който да позволи да се покаже 7,62-метровият й шлейф - най-дългият на рокля на кралска сватба.

Когато бъдещата принцеса ги потърсила, дизайнерите Елизабет и Дейвид Еманюел, които тепърва започват да стават известни, веднага разбрали, че "това е един от онези странни моменти, в които осъзнаваш, че животът ти занапред вече няма да е същият", казват те във видео, което е част от изложбата.

Кейт продължава да очарова със стила си (СНИМКИ)

Шлейфът на Даяна се намачква, когато тя слиза от каляската пред катедралата "Сейнт Пол" през 1981 г. За щастие стилистите са наблизо и го оправят веднага.

"Това е доказателство, че всичко може да се предвиди, но на сватбата на Даяна все ще се случи нещо", каза кураторът на изложбата Матю Стори, който си спомня, че "роклята беше много голяма за толкова малка каляска".

Изложбата показва еволюцията в стила на Даяна - от момичешките й залитания до елегантните и носещи послания тоалети.

Даяна дава много свобода на дизайнерите на сватбената си рокля, но архивни документи показват, че и тя е участвала в създаването на модела.

Уилям и Хари обвиниха медиите за трагедията с Даяна (ВИДЕО)

Във видео дизайнерът Дейвид Сасон, който е много близък с Даяна, разказва, че тя била "много срамежлива" при първата им среща, но впоследствие участвала активно "в избора на това, което иска". "Тя разбираше, че обществеността очаква да види дрехите й", казва британският дизайнер и добавя, че принцесата "обичала да нарушава правилата", като често не носела ръкавици или шапки.

Някои от облеклата й, включително и сватбената рокля, са предоставени за изложбата от синовете й, принцовете Уилям и Хари, които наскоро заговориха открито за страданието по загубата й. На 1 юли тази година Даяна щеше да навърши 60 години.

Изложбата представя и дългогодишната работа на дизайнера Норман Хартнел за кралицата майка и за Елизабет Втора. 

АКО ДАЯНА БЕШЕ ЖИВА: Какъв би бил животът на кралското семейство (ГАЛЕРИЯ)

Принц Уилям се ваксинира (ВИДЕО+СНИМКИ)

Актриси, влезли в ролята на кралица Елизабет II (ГАЛЕРИЯ)

73 ГОДИНИ БРАК: Любовната приказка на кралица Елизабет и принц Филип (ГАЛЕРИЯ)

МЕЖДУ ХОЛИВУД И КРАЛСКИЯ ДВОР: Звездите и херцогините с еднакви тоалети (ГАЛЕРИЯ)

СЕКС, ЛЪЖИ И АБДИКАЦИЯ: Скандалите в британското кралско семейство (ГАЛЕРИЯ)

Елизабет II откри новата сесия на британския парламент (СНИМКИ)

Британската принцеса Шарлот навърши 6 години (ВИДЕО+СНИМКИ)

ПО-ЩАСТЛИВИ ОТ ВСЯКОГА: Уилям и Кейт празнуват 10 години брак (СНИМКИ)

Източник: БТА