Като проблемни определят партньорствата в България и Сърбия

В отворено писмо, публикувано на 3-и юни, Балканската инициатива за свободни медии (BFMI) призова 20 обществени телевизионни оператора, сред които France Télévisions, RAI и RTE, да преразгледат отношенията си с Euronews. Това се случва след решението на компанията да влезе в партньорства в България и Сърбия, определени като проблемни според BFMI.

BFMI изразява загриженост, че избраните партньори на Euronews не работят в съответствие със строгите редакционни стандарти, очаквани от обществените оператори, които притежават съвместно 12% от Euronews. Останалите 88% от медията са собственост на египетския милиардер Нагиб Савирис, чрез компанията му Média Globe Network.

„Искаме да бъдем сигурни, че директорите на обществените телевизионни оператори са взели достатъчно мерки, за да защитят редакционния контрол на Euronews на тези пазари“, се казва в писмото.

„От решаващо значение е обществените телевизионни оператори да не позволят на водещ международен канал за новини като Euronews неволно да легитимира силите, опитващи се да подкопаят медийните свободи в двете държави, където демократичните ценности са под заплаха“, гласи още позицията. 

От BFMI са изпратили и отделно писмо до Европейската комисия, която също осигурява финансиране за Euronews.

Темата за финансирането на Euronews от страна на Комисията беше повдигната в Европейския парламент. Тази година Европейската комисия трябва да реши дали ще продължи да подкрепя финансово Euronews.

Писмото е подписано от консултативния съвет на Балканската инициатива за свободни медии, който включва бившия директор на BBC World Service Питър Хорокс, френския репортер Ерик Джоузеф, италианската журналистка Андреа Бонани и британския разследващ журналист Джон Суини.

Редактор: Георги Генов