По думите му някои клинични пътеки трябва да се повишат, но не бива да има лимити

"Мотивът пенсионна възраст е несериозен, проф. Кантарджиев е последният човек, който трябваше да бъде освобождаван точно в този момент, когато си поемаме дъх". Това заяви в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС.

"Предположения са твърденията за злоупотреби с трансплантациите. Ако се докаже, че има нарушение на законите, ще понесат санкции", каза д-р  Маджаров.

Най-тежкото наказание е прекратяване правата на лекар да практикува.

По думите му трябва да се проверят организаторите на процедурата по трансплантация и да си понесат отговорността, ако са извършили нарушение.

Според него някои клинични пътеки трябва да се повишат, но не бива да има лимити. 

"Парите трябва да следват пациента, който да има свободата да реши къде да се лекува", коментира д-р Маджаров.

Целево финансиране на общинските болници са сред начините на запазването им.

По отношение на неотложната помощ гражданите не бива да са закрепостени към района си, смята той.

Росен Иванов, бивш директор на ИА "Медицински надзор", от своя страна сподели, че през април чрез Интерпол и МЗ получават информация, че израелци са били трансплантирани с предимство и е имало предупреждение към тях.

ФУТБОЛ НА ПЪРВА ЛИНИЯ: Медици участваха в турнир с кауза (ВИДЕО)

Така от агенцията правят проверка на документите за трансплантации. Установява се, че външно изглеждат нормални и достоверни. Изпратени са запитвания до посолствата на Израел, Германия, Сирия и Украйна за регистрирани донори. Само от Германия получават отговор, който е бил трудно разбираем.

"Не знаехме, че става дума за нередни трансплантации, а само за такива с органи на чужденци за други чужденци, които са представили документ за родствена връзка", разкри той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.