Новите управляващи твърдят, че там са извършени нарушения

Нов политически залп от настоящите управляващи към предишните. В 6-минутно видео министърът на икономиката Кирил Петков представи резултатите от проверка на едно от дружествата под негова юрисдикция - Държавната консолидационна компания. Основната критика е към подчинената строителна компания "Монтажи" заради ремонт за над 2 милиона лева на язовир, в който обаче почти няма вода. 

„Намираме се до язовир „Пазар дере” до Ловеч. Министерството на икономиката е принципал на Държавната консолидационна компания, която извършва ремонтни дейности на язовири, чрез „Монтажи”. Този язовир е сред топ десет приоритетите на държавата. В момента той ни струва 2 млн. и 350 000 лева”, посочва Кирил Петков.

Лъчезар Борисов отвърна на обвиненията за язовир „Пазар дере”

През 2018 г. Държавната консолидационна компания получава 500 милиона лева държавни пари за ремонт на язовири с приоритетно значение, които прехвърля към дъщерното си дружество „Монтажи”. Допълнително финансиране под формата на заем от 130 млн. получава и от Българската банка за развитие. А сред приоритетните съоръжения попада язовир “Пазар дере” край Ловеч. 

Ремонтните дейности по него са възлагани на частни подизпълнители без конкурс, като парите са изплащани авансово. А похарчените средства само за този водоем са над 2 милиона лева.

В разпространеното видео Петков показва и съоръжение, част от което е стара бутилка от безалкохолна напитка.

„Не знам дали като технология е най-добрият начин за този тип съоръжения. Когато държавата обаче похарчи 2 млн., съоръженията трябва да са по-добри от това”, обясни министърът на икономиката.

Освен това, цените на отделните дейности от този ремонт са били завишени, посочи инж. Петко Барзов, който е участвал в комисията по проверка.

Служебният кабинет отправи нови обвинения за лошо управление

„Цените са бутикови. Цена на бетон, който в София е 100 лева, тук е 200. Фрапиращи са и транспортните разходи - пет пъти по-високи”, каза Барзов.

Доскорошните управляващи отвърнаха на обвиненията със снимки от сателит. Според тях вода в язовира е имало допреди две седмици. Те видяха политическа атака в критиката. 

„Става въпрос за тежко подвеждане на обществото. Язовирът беше източен на 31 май. Водоемът беше опасен още през 2013 г. Целта ни бе да запазим живота и здравето на хората”, коментира бившият икономически министър Лъчезар Борисов пред журналисти.

В началото на следващата седмица материалите от проверката ще бъдат предадени на прокуратурата.