За последното денонощие поставените дози са малко под 5000

Ден преди маските на много обществени места да отпаднат само за ваксинирани отчитаме рязък спад в броя на желаещите да се имунизират. Около 70 души преминаха през пункта в Борисовата градина до обед. Пунктове има още в „Южния парк”, „Красна поляна”, „Северния парк” и край парка около езерото в кв. „Дружба".

Ден преди маските на много обществени места да отпаднат само за ваксинирани отчитаме рязък спад в броя на желаещите да се имунизират.

Вчера те са едва 5 хиляди. През изминалата седмица е имало около 20 хиляди на ден.

 

Здравните експерти в предишното правителство съветваха да носим маска дори след ваксинация – тъй като възможността да се разболеем или да пренасяме заразата остава. Настоящото управление обаче смени курса.

Готвените промени, оказва се, водят до объркване сред служителите на малки магазини, фризьорски салони, заведения и фитнеси.

В обхванатите от промените браншове новите мерки се разглеждат като дискриминационни. Адвокат Мария Шаркова обаче е на различно мнение. 

Ваксинират на открито до езерото в „Дружба” в София

"Съвсем логично е ваксинираните да не бъдат ограничавани в някои аспекти така както са ограничавани неваксинираните. Nе можем да говорим за дискриминация – още повече когато имаме достатъчно ваксини за всички, които желаят да бъдат ваксинирани", смята тя.

Една от целите на новите мерки е повече хора да решат да се имунизират. На този фон обаче за последните 24 часа се наблюдава сериозен спад сред желаещите.

Ния няма нужда от убеждаване. Ваксинира се, за да се чувства спокойна и у нас, но и при предстоящо пътуване зад граница.

"Предпочитах да се ваксинирам вместо да ме тестват на място и ако има проблем – да знам, че аз си имам сигурност", споделя тя.

 В изнесения пункт я посреща д-р Гърбов, който за трета седмица ваксинира на открито.

По думите му като цяло бройката наистина намалява, което е добре – това значи, че наистина са покрили голям периметър от хора.

И по-конкретно: за първите 2 седмици в пунктовете на открито в София са поставени около 2100 ваксини. Тази събота и неделя на петте локации в столичните паркове са се имунизирали близо 1100 души.