На какъв етап е подготовката за вота на 11 юли?

В 273 секции в чужбина ще се гласува с машини за предсрочните избори на 11 юли, съобщиха от Централната избирателна комисия. Общият брой на секциите зад граница е 784 в 67 държави.

У нас ще има 9401 секции. Ако искаме да гласуваме на място, различно от постоянния ни адрес, може да подадем декларация за това до 26 юни. А заради машинния вот от ЦИК очакват опити за саботажи.

„Опити за саботаж, доколкото виждам как върви предизборната кампания ще има. Ще има опити за саботаж в секционните избирателни комисии, ще има в районни избирателни комисии, има такива опити и в самата централна избирателна комисия. Това е обстановката, при която провеждаме тези избори. Тя никак не е лесна, но сме поели отговорността да се справим и не бихме имали никакво извинение ако не се справим“, заяви Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

"В процес на изработка са 7,408 млн. хартиени бюлетини. 421 машини ще бъдат разположени в 273 секции в чужбина. За България броят на местата за гласуване с машини е 9401. В 700 от тях ще има и втора машина". Това съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева на редовния брифинг за подготовката на изборите.

 

 

На частичните местни избори в Община Благоевград и село Ясен секциите с машини ще са 150, 38 от тях - с по две устройства.

В ЦИК са постъпили 5-6 жалби. Сред тях е тази за предизборна агитация срещу премиера Стефан Янев, вътрешния министър Бойко Рашков и министъра на финансите Асен Василев. Тя е отхвърлена като неоснователна, както и тази от коалиция "Български патриоти" срещу решението за местата и броя на секциите извън страната. ВАС отхвърли жалбата им", съобщи Матева.

Тя обясни, че на страницата на ЦИК ще бъде изнесена информация за това как ще гласуват почиващите. 

Правителството одобри допълнителни разходи за машинния вот

"На 26 юни изтича срокът за подаване на заявления за гласуване на избиратели без настоящ адрес, както и на такива с трайни увреждания", заяви Матева. 

"Има подадени заявления от 21 организации за наблюдатели, както и 2 от социологически агенции. Приключили са преговорите с партиите за съставяне на СИК извън страната", заяви още Росица Матева.