Вижте как да подберете най-подходящото плажно масло

Слънцезащитни продукти без реална защита се предлагат на пазара. Зрители на NOVA предупреждават за кремове и спрейове, които не предпазват от вредните лъчи. Подобни сигнали заливат и форумите в интернет.

Фалшивите кремове и спрейове водят до алергии, зачервяване и прегаряне на кожата. А търговци примамват потребителите с лъжливи обещания за 24-часово предпазване, 100% защита или слънцеблокаж.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Има ли опасни слънчеви очила за деца на пазара

Зачервявания по тялото вместо реална защита. Този ефект с изненада забелязва Ралица Карабаджакова още след първите нанасяния на крем върху кожата на сина си в началото на лятото. Продуктът купува преди дни от интернет.

„Веднага след излагане на слънце, кожата рязко почервеня. Понякога се появяват леки обриви под формата на пъпчици. Когато пипам, кожата не е толкова мазна. Повърхностният слой, който трябва да защитава, много бързо се абсорбира от кожата”, разказва Ралица.

Как да пазим кожата си на плажа?

Предупреждения за фалшиви лосиони и кремове за защита от слънцето заливат и форумите в интернет. Причината - използване на козметика, която не е предпазила потребителите от вредните лъчи на слънцето и е довела до трайно увреждане на кожата или алергични реакции.

Случаи на предлагане на слънцезащитни продукти, които не съответстват на UV-фактора, обявен на етикета, отчитат и от „Активни потребители”. От Асоциацията не изключват до пазара да достигат фалшиви кремове, тъй като голяма част от тях не са тествани.

„След като има неизследвани продукти, е напълно възможно да има и големи отклонения”, коментира Богомил Николов от „Активни потребители”.

Най-важното, което трябва да знаем за слънцезащитата

Негативният ефект от употребата им забелязват и дерматолозите. Все по-често в кабинетите им идват пациенти с изгаряния, въпреки че са използвали крем за предпазване.

„Винаги има такива рискове при продукти, които не са проверени и сертифицирани. Има риск от контактен дерматит, както и от изгаряне – с всичките му последствия. Ефектът се вижда от 4 до 6 часа след излагане на слънце, като пикът му е от 12-ия до 24-ия час. Отшумява постепенно от 72-я час нататък. Добре е тялото да се охлажда, да се използват охлаждащи лосиони, компреси, медикаменти”, обясни дерматологът д-р Велислава Томова.

„Ако несъответствието между надписа на опаковката и реалния фактор не е голямо – между 5 и 10%, не би трябвало да се тревожим. Но ако разминаването е съществено – купувате фактор 50, а получавате 25, тогава естествено човек може и да пострада”, обясни още Богомил Николов.

Още по темата гледайте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.