Пробите са взети между 6 и 14 юни

Първи случай на южноафриканския вариант на COVID-19 у нас е засечен от Националния център по заразни и паразитни болести. Заразените с индийския вариант вече са 7. Всички клинични проби са взети в „Пирогов” в периода между 6 и 14 юни.

"Ню Йорк Таймс": Ваксините на Pfizer и Moderna може да осигурят доживотен имунитет

В последната седмица у нас са секвенирани 200 проби на COVID-19. При 190 от тях резултатът е бил положителен за британския вариант на вируса. Седем от тях са били на „Делта” вариант, а една от пробите била положителна за южноафриканската разновидност на COVID-19. Тези проби са били изпратени в периода между 6 и 14 юни. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести доц. Ива Христова.

Директорката на НЦЗПБ добави, че при пациентите положителни за „Делта” варианта се е наложила хоспитализацията само на един. Останалите 6 души са били с лека симптоматика и са били на домашно лечение. Пробите са установени в две възрастови групи – 30-40г. и 40-50г, като повече са били доказани при мъже.

 

 

Заразените с „Делта” варианта са работници на Столичния електротранспорт, добавиха от НЦЗПБ. Южноафриакнския вариант е установен при чужденец,който временно пребива в България. Той вече е излекуван.

Според шефовете на депото за последната седмица половината от болните при тях са оздравели.

„Седем са били преди една седмица, а техните проби за по-специалните щамове излизат сигурно по-късно. Към този момент имам трима болни”, обясни зам.-директорът на „Столичен електротранспорт” ЕАД Иво Василев.

Двама от заразените са били на абитуриентски бал и са уведомили ръководството. От "Столичния електротранспорт" уверяват, че се спазват всички противоепидемични мерки.

Прогнозите  са, че както на много места в Европа, така и у нас, британският вариант ще бъде изместен от индийския.

Очакванията са делта мутацията да  стане доминираща в страната още преди септември. Тя не е по-опасна, но е по-заразна.

„Ако искаме да сме максимално подготвени за среща с индийския вариант, а такава ще има,  тя е неминуема, трябва и да имаме максимално имунизационно покритие”, заяви доц. Ангел Кунчев.

Специалистите напомнят, че ваксините срещу вируса предпазват от по-тежкото протичане на болестта.

„Новите варианти не са така опасни,защото ваксините им действат”, каза пред NOVA проф. Кантарджиев.

 

 

Проф. Кантарджиев: Темпът на ваксинация се забави, трябва да се натисне газта

Разпространението на британския вариант по области е както следва: Бургас 34 (100%), Варна 26 (100%), Пловдив 21 (95,5%), София (столица) 21 (95,5%), Габрово 16 (100%), София 16 (100%), Кюстендил 13 (100%), Пазарджик 13 (100%), Плевен 7 (100%), Смолян 5 (100%), Търговище 3 (100%), Ямбол 3 (100%), Благоевград 2 (100%), Велико Търново 2 (100%), Добрич 2 (100%), Ловеч 2 (100%), Перник 1 (100%), Русе 1 (100%), Стара Загора 1 (100%), Шумен 1 (100%).

 

 

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че изследвания показват, че Алфа, Бета и Делта вариантите на SARS-CoV-2 са по-инфекциозни от първоначално възникналия вирус в Ухан. По тази причина МЗ призовава българските граждани да подходят отговорно към собственото си здраве и това на своите близки, като изберат ваксината срещу COVID-19. Здравните власти следят разпространението на вариантите на SARS-CoV-2, като при риск за общественото здраве има готовност за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК