Преди 80 години българският народ се опълчва на решението за депортиране на десетки хиляди евреи в концлагерите

Преди 80 години българският народ се опълчва на решението за депортиране на десетки хиляди евреи в концлагерите изградени от нацистка Германия. Някои помагат на преследвани свои приятели от еврейски произход.

Години след войната, институтът за изучаване на Холокоста обявява част от тях за праведници на света. Създаден на мемориала в памет на загиналите евреи Яд Вашем, институтът причислява към този списък 20 българи. Сега ще ви разкажа историята на един от тях.

През 1943 г.  Втората световна война е в разгара си. От две години в България действа Законът за защита на нацията. Текстовете въвеждат редица ограничения за евреите, сред които забрана да се женят за българи. 

Разказ на Анжел Вагенщайн, осъден на смърт за изгаряне на нацистки кожуси

По това време един обикновен български младеж, Младен Иванов, е на 20 г. Живее в района, където днес се издига Зона Б-5. По онова време там има много евреи. Той се влюбва в еврейско момиче и не предполага, че това ще преобърне живота му.

Така се превръща в един от 20-те българи, обявени от израелския институт за праведници на света. Неговият внук Роман Стоянов издига мемориал с барелефи в двора на 134-то училище, където се изучава иврит, като почит към българите, помогнали на евреи през Втората световна война. Дядо му е фалшифицирал лични карти, които е давал на евреи и е бил съден за това.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.