„Мисля, че българските граждани оценяват нашите усилия”, каза още той

„Резултатите от изборите са автентични и отразяват вота на избирателите, както трябва да бъде в една демокрация”. Това заяви служебният премиер Стефан Янев приоткриването на заседанието на Министерския съвет в сряда.

Той направи ретроспекция на работата на служебното правителство по организацията на вота и благодари на МВР, МВнР и ЦИК за свършената работа. По думите му са опровергани основните страхове и критики относно машинния вот, като изборният ден е бил спокоен.

 

„Мисля, че българските граждани оценяват нашите усилия, а тяхната оценка е най-важната за нас. Тя е реалното мерило за това как сме се справили и дали сме си свършили работата”, каза още той.

При 100% от протоколите в РИК: "Има такъв народ" печели изборите

„Не мога да не отбележа няколко обезпокоителни явления относно изборния процес. Констатираме изключително ниска избирателна активност, която за съжаление едва ли се дължи единствено на обстоятелството, че вотът се проведе през лятото. Нееднокатно съм заявявал, че политическата апатия е опасно явление и политическите партии трябва да работят повече, за да ангажират пълноценно българските граждани в участие в демократичния процес”, коментира Янев.

Според него част от политическите сили са отказали да говорят с и на хората. Той определи това като недопустимо.

„Подчертавах колко е важно да има ефективно и устойчиво парламентарно мнозинство. Политиката не е за бюрократи или технократи – политиката е за политици”, категоричен бе Стефан Янев.

Какви са политическите сценарии след предсрочния вот

По думите му липсата на ясна политическа визия какво, защо и как трябва да се случи вече е реалност. „Не можем да си позволим за пореден път да разочароваме българските граждани. Това може да доведе до още по-категоричен отказ от участие в политическия живот. Потвърди се тезата, че българските граждани търсят нов политически елит, търсят лидер, търсят визионерите”, добави Янев.

„Считам, че е нужна промяна, чрез която да се отговори на очакванията на българското общество; промяна, която да отговори на очакванията на бизнеса и инвеститорите; промяна, която да консолидира националните усилия, да обедини всички родолюбиви българи. Страната ни се нуждае от нова перспектива, от широк консенсус”, категоричен бе премиерът.

„Нашата борба за връщането на доверието на българските граждани минава през ефективна борба с корупцията – процес, за който си даваме сметка, че ще бъде труден и дълъг. За да имаме бъдеще като нация и държава, за да имат перспектива нашите деца, сме длъжни да се справим с този проблем. Време е да направим институциите работещи”, посочи той.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК