От ГЕРБ няма да редят кабинет, връщат втория мандат, ако стигне до тях

Три дни след изборите и часове преди разпределението на мандатите, политическата криза се засилва. Все още никоя от силите в новия парламент не декларира подкрепа за "Има такъв народ".

А от втората сила в 46-ото Народно събрание обявиха, че ако парламентарната рулетка се завърти, от ГЕРБ ще върнат втория мандат. Бойко Борисов не одобри и идеята служебният кабинет да продължи работа.

На извънредна пресконференция от ГЕРБ обявиха, че по никакъв начин няма да подкрепят кабинет на „Има такъв народ”.  Защото според тях кабинетът бил резултат от  „всички токсични партии, които направили преврата”.

На третия ден след изборите - от ГЕРБ също вдигнаха категоричен „червен картон“ за предложения от Слави Трифонов кабинет. Депутатите на партията ще влязат в пленарната зала при гласуването, но ще натиснат червения бутон срещу кабинета. Това най-вероятно няма да направи лидерът им Бойко Борисов, който обяви днес пред медиите, че „може би ще се откаже от депутатското си място”.

Той заяви още, че ГЕРБ в следващото управление ще са опозиция и че другите партии трябва да направят редовно правителство, както и да си понесат отговорността. Това обаче няма да се случи с гласове на ГЕРБ. И макар че в деня след вота Борисов обяви, че ако първите не подредят кабинет, то той ще предложи такъв с премиер Даниел Митов, днес той категорично заяви, че ще върне втория мандат, веднага щом го получи.

А дали ще подкрепят кабинета на "Има такъв народ", от "Изправи се! Мутри вън!" щели да решат в пленарната зала, след като чуят дали техните приоритети са в управленската програма.

Борисов: По никакъв начин няма да подкрепим кабинет на ИТН (ВИДЕО)

На пресконференция номер 3 след изборите, Бойко Борисов очерта дилемата, пред която е изправена партията му.

„Кое зло да избера? Имам Бойко Рашков, имам Слави Трифонов. Не подкрепяме правителство - остава Бойко Рашков, подкрепяме правителство - идва Слави Трифонов”, посочи той. Решението, по думите на Борисов, е ГЕРБ да остане в опозиция.  А мотивът – отговорността след вота трябвало да се носи от другите партии. 

„Направете си правителство, както искате. Вие си го направете. Умолявам те, Христо, умолявам ви – ето тези всички скафандри, вие надробихте тази попара, гореща, горчива, гадна, ще я сърбате”, закани се експремиерът. Борисов даде и съвет на Слави Трифонов.

„Умолявам те, Слави, направи кабинет от 40 министри. Тури един на водите, един на горите, един на шукарите, имаш на ромите, сложи на турци, гърци. Измисли още, умолявам те, братко, дай им постове на тия, да мирне държавата, ще съсипят народа”, смята лидерът на ГЕРБ. И предупреди:

„Само че не знаят, че след това шоу, идва глад. И стана така, както ви казах – до 11-ти чака рака, чака рака, кючек, айде на 12-ти Слави Трифонов лош. Кючекът свърши, дойде миндерът, мазният”.

Манолова: Очакваме дебати за кабинет на ИТН, няма да подкрепим предложен от ГЕРБ (ВИДЕО)

Днес, повечето партии от новия парламент запазиха мълчание за съдбата на евентуалното бъдещо правителство. А от „Изправи се! Мутри вън!” отново призоваха работата на служебното правителство да продължи.

„Това наше предложение обаче подейства като топлинен удар на бившия премиер и той вдигна градусите. Не е ясно, защо Борисов толкова много се страхува от служебното правителство”, заяви пред журналисти Мая Манолова.

"Тя си има Минеков, Бойко Рашков - нейн, здравният - нейн. Те с 5% управляват държавата, защо да не оставят това правителство", каза Борисов.

А за евентуалната политическа криза подсказват и престрелки в социалните мрежи. Заместник-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов коментира изказване на Христо Иванов за проектокабинета „Василев“. И написа:

 "Умният човек много, ама много, би трябвало да внимава, когато говори публично, и да мисли за последствията. Ако мисли”.

Йорданов упрекна и " министерските мечти на т.нар "политически лидери". От „Демократична България” отказаха да говорят по темата.

Междувременно номинираният за следващ премиер Николай Василев заяви пред "24 часа", че никога не се е чувствал по-готов за поста и се надява да получи подкрепа.

А ако за някои темата е новото правителство, то други се разделиха с депутатското си място. Като председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева, която няма да влезе в новия парламент. С пост тя написа, че "със или без мандат, ГЕРБ остава най-силната партия в региона след ДПС". Караянчева благодаря на всички гласували за нея. А лидерът й има друг прочит на случващото се.

 "На следващите избори ще я изберат, такава е системата", каза Борисов.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК