Вижте биографиите на хората, с които партията на Слави Трифонов ще търси подкрепа за проектокабинета си

Кандидатът за премиер на "Има такъв народ" Пламен Николов представи състава на проектокабинета, който ще търси подкрепата на 46-ия парламент. Имената на кандидатите за министри бяха обявени след края на срещите на ИТН с "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Демократична България" и БСП.

Ето и пълния списък с имената и биографиите на хората, които имат шанс да седнат в министерските кресла: 

Министър на външните работи - Ради Найденов

Ради Найденов е български дипломат, бил е министър на външните работи в служебното правителство от  2017 г. Говори четири езика, на 58 години е.

Министър на вътрешните работи - Петър Илиев

Илиев е юрист, завършил е магистратура в Софийския университет с пълно отличие. Специализирал е "Английско търговско право и право на ЕС" в Бъкингамския университет. Специализирал е и "Американско право" в Ню Йорк. Преподава „Конституционно право” в Софийския университет, доктор е по "Право", както и автор на редица публикации на юридическа тема. Лауреат е на отличието „Адвокат на годината”. Говори четири езика и е на 43 години.

Министър на младежта и спорта - Радостин Василев

Радостин Василев е юрист, завършил "Право" в Софийския университет. Адвокат е в Софийската адвокатска колегия с експертиза в гражданското право и правната регулация на спорта на национално и международно ниво. Той осъществява процесуално представителство пред международни юрисдикции като FIFA и UEFA при спорове и казуси във футбола, както и пред Международния спортен арбитражен съд в Лозана. Говори три езика и е на 36 години.

Министър на отбраната - Теодора Генчовска

Тя е експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник на Военната академия, Генчовска е преминала и през редица допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ. Кариерата й стартира в генералния щаб на българската армия. Последователно преминава през всички нива и достига до началник на отдел „НАТО и Европейски съюз” в Министерството на отбраната. Участвала е в срещи на върха на Алианса в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Говори 2 езика. На 50 години е.

Министър на земеделието - Пламен Абровски

41-годишният Абровски е юрист, магистър по "Право" с над 17 години юридически опит. С експертиза в земеделското право, европейски процедури и политики. Дългосрочно командирован от МЗХГ като втори секретар в постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел. Говори три езика.      

Министър на туризма - Ивайло Кожухаров

Той е експерт по туризъм, магистър по "Икономика" и магистър по "Маркетинг". С над 17-годишен опит в сферата на туризма. Бил е генерален мениджър на хотелски комплекс в Албена, изпълнителен директор на хотелска верига Тракийски хотелиери, генерален мениджър на 4-звезден хотел в София, част от международен бранд. Говори четири езика.

Министър на труда и социалната политика - Теодора Пенева

Според биографичната справка на сайта на "Има такъв народ", тя е завършила Икономика и управление по отрасли - енергетика, инфраструктура и публични услуги в СУ "Св. Климент Охридски", "Управление на институциите за социална работа" в СУ "Св. Климент Охридски", "Международна икономика" в Пекински университет. Била е заместник-директор в Социологическа агенция Китай All China Marketing Research, експерт пазарни анализи в ЕВН България, продуктов мениджър в ЕМИС, главен асистент в БАН - секция "Публични политики и социални промени" и "Международна икономика".

Теодора Пенева има над 17 години практичен и управленски опит в изследванията на пазари, отрасли и сектори, както и в разработката на стратегии за развитие на дейността на фирми в Китай и за развитие на публични услуги в България. От 2017 г. работи в системата на БАН и придобива практически опит в стратегически изследвания на национално ниво, в разработката на държавни политики и национални секторни стратегии. Участва в екипа по проект "Изготвяне на национална стратегия в областта на енергетиката" в частите за потребление, пазар на труда и международен пазар.

Има опит с управление на проекти, придобит в работата по социологически и секторни проучвания в Китай и самостоятелно ръководене на проекти в България. Също така притежава опит в методите на измерване на енергийната бедност и оценка на различни видове политики за намаляване на енергийната бедност, общата бедност, и политики за сектор социални услуги.

Министър на финансите - Пламен Данаилов

Според биографична справка на сайта на "Има такъв народ" Данаилов е завършил Финанси, Счетоводство и контрол в УНСС. Има над 20 г. опит на висши управленски длъжности в големи международни компании. Управител е на консултантска фирма в сферата на финансовите услуги.

Министър на културата - Георги Султанов

Той е оперен певец. Според биографичната справка на сайта на "Има такъв народ" 23 г. е в сферата на класическата музика. Работил е с всички музикални институти в България. С БНР и БНТ от 2006 г., като е осъществил множество записи и участия в концертни програми с оркестрите на БНР и Софийска Филхармония.

Редовен участник в музикалните фестивали: Софийски Музикални седмици, Опера Опън - Пловдив, Варненско лято, Мартенски музикални дни - Русе и др. Гастролирал е в Германия, Франция, Швейцария, Испания, Китай и мн. др.

Министър на енергетиката - Александър Николов

Според справка на сайта на Министерство на енергетиката Александър Николов е роден на 2 декември 1982 г. Притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Магистър по финанси от УНСС. Водил е лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса, като текущо работи и по дисертационна тема в същата сфера. Владее английски език.

Министър без портфейл по ромските въпроси - Антония Валентинова

Тя е лекар анестезиолог. Завършила е Медицинския университет в София. Работи като лекар ординатор в Спешна помощ, както и като лекар- специализант анастезиология и интензивно лечение. Говори четири езика. Д-р Валентинова е от ромски произход.

Министър на образованието - Велислава Петрова

Тя е български учен, имунолог. Учила е в университета в Бристол. В университета в Кеймбридж получава докторска степен по „Биологични науки, вирусология и имунология”. Тя е старши мениджър в екипа по здравна политика в Глобалния алианс за ваксини и имунизации в Женева. Говори три езика. На 31 години е.

Министър на здравеопазването - Силви Кирилов

В момента д-р Кирилов е уролог в Александровска болница. Заемал е ръководни длъжности в Александровска болница, бил е и нейн директор. От 2011 до 2013 г. е директор на Изпълнителната агенция по трансплантации.

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Георги Георгиев

Според биографичната справка на сайта на "Има такъв народ" той е с образователна и научна степен "доктор" по "Организация и управление на производството / строителство/", "магистър" по "Промишлено и гражданско строителство", строителен инженер. Бакалавърската му степен е по "Организация и управление", офицер.

Георги Георгиев е с 10 години управленски опит в областта на частния бизнес и управление на проекти, както и с 4,5 години управленски опит в държавна администрация. Има и 8 години преподавателски опит в български университети. Роден е в гр. Враца. Завършил е ВВИСУ "Любен Кравелов" през 2000г. Преподавал е там 5 години като асистент и старши асистент.

Успоредно с това е защитил през 2005 г. дисертационен труд в областта на управление на инвестиционни строителни проекти. Участвал е в екипа към Министерство на финансите, въвел капиталово бюджетиране основано на проектен подход на базата на неговия дисертационен труд за период от 3,5 години. Има собствена консултантска фирма, ръководеща проекти в областта на строителството, финансирани със публични и частни средства, включително и такива със средства от фондовете на ЕС. Ръководил е екипа, разработил методиката за изчисляване на "значително несъответствие" в областта на гражданската конфискация. Бил е главен секретар на Съюза за стопанска инициатива и член на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Министър на правосъдието - Момчил Иванов

Той е адвокат по професия. Роден е на 14 февруари 1976 г. във Видин. Беше депутат от ИТН и в предишното 45-о НС.

Министър на околната среда и водите - Силвия Бакърджиева

Министър на транспорта и информационните технологии Гроздан Караджов

Според биографичната справка на неговия сайт grozdankaradjov.bg, той е завършил Първа английска езикова гимназия в София и специалност "Право" в СУ "Св. Климент Охридски". Специализира бизнес мениджмънт в телекомуникации в Токио, Япония. Активен участник в студентските протести през 90-те години. Председател на Независимото студентско дружество в Юридическия факултет на Софийския университет и съпредседател на Федерацията на независимите студентски дружества. Съосновател и национален координатор на Българско сдружение за честни избори.

Професионалната му кариера започва във фондация "Отворено общество" - София, където последователно заема длъжностите "програмен координатор", "главен секретар" и "програмен директор". В периода 1996 - 2011 г. е главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерство на транспорта и съобщенията и председател на Съвета на директорите на БТК. В периода 1998 - 2003 г. е член на Надзорния съвет на Българска пощенска банка и член на Съвета на директорите на RILA SOLUTIONS.

От 2001 до 2004 г. Гроздан Караджов е изпълнителен директор на фондация "Демокрация". В следващите години е инициатор и създател на редица успешни бизнес начинания. Член на Управителния съвет на Центъра за икономическо развитие. Учредител на фондация "Светът на Мария" и дългогодишен активен дарител.

Обича фотографията и е любител на гмуркането. Сред любимите му спортове са тенис през лятото и ски през зимата. Гроздан се грижи за няколко котки и кучета. Участва в дарителски каузи, свързани с подкрепата на хора с интелектуални затруднения, бежанци, изоставени и бездомни животни.

Министър на икономиката - Десислава Димитрова

Десислава Димитрова e председател на Съвета "Кръговата Икономика - Зелената Алтернатива за България". Според информация на сайта на организацията, тя е сертифициран експерт по Кръгова икономика от Michigan University, USA и Wageningen University, Netherlands, с над 15 години международен опит в областта на кръговата икономика и хранително-вкусовата промишленост. Управител и собственик е на млада компания в аграрноиновативния сектор в България.