Предложението дойде от ГЕРБ-СДС

Парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС за създаване на Временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства за СРС, използвани от МВР спрямо граждани в предизборната кампания за 46-ото Народно събрание.

Христо Иванов: С комисии не можем да компенсираме дупката в правовия ред у нас

"За" създаването на комисията гласуваха 82-ма народни представители, "против" - 69 "въздържали се" - 64, с което предложението бе отхвърлено. От ГЕРБ предлагаха комисията да работи в срок от 3 месеца и да бъде формирана на паритетен принцип. От ДПС също заявиха, че има данни за оказан натиск и подкрепиха това искане. В дебата, който продължи над 2 часа, основно място зае името на служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

„Негов пратеник може да почука на всяка врата, когато сте от другата страна на неговата палка”, заяви Маноил Манев от ГЕРБ.

Дончева: Правосъдните органи ще решат купувал ли е гласове член на "Изправи се! Мутри вън!"

„В столичния квартал „Христо Ботев” при 8 секции за 45-ото НС с министър Терзийски - 1912 гласа бяха за ГЕРБ. За 46-ото Народно събрание в същите тези секции имаше 121 гласа за ГЕРБ. Ето това е истината за цяла България”, посочи Георги Свиленски от БСП.

"Както е лицемерно ГЕРБ да говорят за полицейско насилие, по същия начин е лицемерно вие да говорите за натиска на горските. Те са функция на ДПС в някои райони и тормозят хората на най-ниско битово ниво. Ако има кабинет, ще има сериозна ревизия на горските по тези места", посочи председателят на ПГ на „Има такъв народ” Тошко Йорданов.

Атанасова: Има явни репресии срещу депутати от ГЕРБ, а те не са купувачи на гласове

„Ако вашата представа за вътрешен министър е този служебен министър, да знаете, че българската демокрация има сериозен проблем. Този не може да бъде представа за български министър”, смята Йордан Цонев от ДПС.

„Ефектът „Бойко Рашков" показа нещо много хубаво -  как изглежда правоприлагането. И не, това не е репресия”, посочи Николай Хаджигенов.

А председателят на ПГ на „Демократична България” Христо Иванов попита защо е необходимо в парламента да работят толкова много комисии, които дублират работата на прокуратурата.