Партията е готова да връчи изпълнения мандат и преди петък

От „Има такъв народ” са готови да връчат на президента изпълнения мандат за кабинет и преди петък. Партията обяви пунктовете, по които политиката им съвпада с тази на парламентарните сили, с които преговаря.

Хората на Слави Трифонов обявиха, че се нуждаят от подкрепа и ще продължат да я търсят до последно от „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!”. 

Николов: Мандатът може да бъде върнат изпълнен на президента и преди петък

След две седмици политически совалки, подкрепата за новата власт беше официално поискана. Но не за имена на министри, а за приоритети.

„Има такъв народ” е последователен проект, който цели „изчегъртване” на корупционния модел на управление през последните 12 години . В случай, че считате тези цели за общи, ще очакваме от вас да подкрепите така предложения от нас състав на Министерския съвет”, обясни Филип Станев от ИТН.

Въпросните цели са набелязаните политики на бъдещия кабинет, за които имало „пълно разбирателство с другите партии”. Сред тях са: „Сектор „правосъдие” - премахване на специализираните съдилища и прокуратури, въвеждане на работещ механизъм за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор. Създаване на електронно здравеопазване, преодоляване на евентуална четвърта вълна на коронавируса. Социалната политика - въвеждане на необлагаем минимум, преизчисляване на пенсиите”, уточни Станев.  

ФИНАЛНИЯТ СПИСЪК: ИТН обяви имената на кандидат-министрите (ВИДЕО+СНИМКИ)

В търсенето на подкрепа обаче от „Има такъв народ” не се склонни да сменят кандидатите си за министри. „Трябва да има правителство и смятаме, че това е съставът и структурата на евентуален бъдещ Министерски съвет”, допълни още той.

От кого най-много се чака зелена светлина в пленарната зала посочи кандидатът за премиер Пламен Николов.

„Партиите на протеста” са наш предпочитан партньор. Но, разбира се, търсим подкрепа навсякъде”, каза кандидат-премиерът.

Николов не се притеснява от кандидатите за министри. Нито от публикацията на номинирания за правосъден министър Момчил Иванов, в която се посочва, че част от политиците в парламента са „майкопродавци“. Вече кандидат за министър Иванов изтри поста, а думите си обясни така.

„Нямам проблем с хората от „Демократична България”. Този пост беше срещу конкретен човек от моя избирателен район. За това, което пишеше цяла седмица - за чалгари, мутри и т.н.  Имам най-добри чувства към хората от „Демократична България”, категоричен е Иванов.

Филип Станев: До последно ще търсим подкрепа от ДБ и хората на Мая Манолова

Вече официално потърсени за подкрепа, от „Демократична България” и „Изправи се БГ!Ние идваме!” се събраха на бърза среща.

„Не сме се разбирали нищо. Обсъждаме ситуацията”, посочи председателят на ПГ на „Демократична България” Христо Иванов.

„Обсъждахме ситуацията, която е достатъчно сложна. Нямаме новини”, уточни председателят на ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме!” Мая Манолова.

На този фон служебният премиер Стефан Янев окачестви политическата ситуация като лишена от логика.

„Гражданите имат право да знаят отговорите на няколко важни въпроса. Кой определя приоритетите, постовете в потенциалния нов кабинет”, смята министър-председателят.

За съдбата на новото правителство – мълчание запазиха от ДПС и ГЕРБ-СДС. Според предварителните очаквания на партиите ключовото гласуване на правителството на „Има такъв народ” в пленарната зала ще бъде през следващата седмица - вероятно в сряда.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК