Единственото ясно е, че от ГЕРБ ще гласуват „против”

Ще има ли редовен кабинет на „Има такъв народ”. Това е големият политически въпрос за идната седмица. Гласуването ще е в сряда. Как обаче изглежда картината, ако в пленарната зала са всички 240 народни представители?

Пламен Данаилов: Предложиха ми поста веднага след края на първия проектокабинет

От партията на Слави Трифонов имат 65 депутати. Част от „Демократична България” обяви, че няма да даде подкрепа и така от възможни 34 гласа, сега ИТН може да разчита само на 30, което е недостатъчно.

Предложението на Пламен Николов очаква подкрепа и от „Изправи се БГ! Ние идваме!” Ако и те натиснат зелените бутони, гласовете стават общо 108. От парламентарната група обявиха, че са взели решение да гласуват „анблок”, но и днес Николай Хаджигенов изрази резерви към две от предложенията за министри – на вътрешните работи - Петър Илиев, и на правосъдието - Иво Атанасов.

За да има кабинет тези 108 гласа не стигат. Подкрепа може да дойде и от БСП, но и от там все още не са решили как ще гласуват. Единственото ясно е, че ГЕРБ ще натиснат бутона „против”, а от ДПС все още не са решили как ще постъпят в пленарната зала.

Докато неизвестните остават – кандидатът за финансов министър Пламен Данаилов не изключва да се стигне и до нови избори. „Очакваме най-вече подкрепа от партиите, с които имаме обща визия и цел. Това, за което близо една година бяхме и на площада”.

Пламен Данаилов с коментар за квалификацията и доходите му

Той коментира отказа на част от „Демократична България”, 4-мата депутати на „Зелените”, които няма да ги подкрепят: „Ако разсъждаваме така, сме 63 гласа на минус, защото ГЕРБ, в лицето на нейния ръководител, каза, че няма да ни подкрепи”, добави Данаилов.

Предложеният министър прогнозира какво може да се случи, ако в сряда гласуването не мине. „Има голяма вероятност да отидем на втори предсрочни и трети парламентарни избори тази година”, смята той.

Данаилов заяви, че не е добре страната да остане без приет бюджет за следващата година. Той разкритикува предложената актуализация от служебния кабинет. Според него в разчетите на Кабинета „Янев” не са заложени пари, ако COVID вълната, която очакваме, се окаже по-тежка.

Ива Митева: Има възможност за смени в кабинета на ИТН

Ако управляват, „Има такъв народ” ще преизчислят пенсиите. Данаилов обясни как ще постъпят с данъците: „Ще подкрепим запазване на данъчните ставки, каквито са в момента и евентуално възможност за намаляване, след като се преценят всички разходи”, уточни той.

Според Данаилов влизане в еврозоната през 2024 година е трудно постижимо. Усилията на бъдещия кабинет ще са насочени към усвояване на парите по Плана за възстановяване и първите 13%, които трябва да получим до края на годината от прогнозната за страната сума - близо 13 милиарда лева. 

Може ли да се стигне до безпрецедентни рокади в последния момент в кабинета - утре гост в „Здравей, България” ще бъде един от най-атакуваните кандидати за министри - този на вътрешните работи - Петър Илиев.