Кирил Петков и Велислав Минеков представиха възможностите за потенциално меценатство и инвестиции в арт пространството

Стипендия за млади артисти и арт хъб в сърцето на София. Идеята е на културния министър проф. Велислав Минеков, който заедно с икономическия си колега представи проект за преобразяването на Музея за съвременно изкуство.

Снимка: Благой Цицелков, NOVA

Между 2 и 3 млн. лева се очаква да струва преобразяването на досега действащия музей за съвременно изкуство в хъб за млади художници и културни инвестиции. Такива са идеите на културното и икономическото министерство - зад тях обаче липсват конкретни детайли. Предвижда се ремонт на втория и третия етаж от досега действащия музей.

 

Преди да стане музей - сградата е военна лечебница. След ремонт с евросредства, завършен беше само първият етаж и фасадата.

„Това ще бъде проект, който ще съчетава икономика и култура. Културата е много важна, но за да бъде устойчива, тя трябва да бъде част и от икономиката. Надяваме се под този покрив да имат място и предприемачи в сферата на културата”, заяви Кирил Петков.

„Културата може да бъде самоиздържаща се, ако е направена по смислен начин. Част от вашата идея е да привлечем млади хора в изкуството, едновременно с млади предприемачи и да помислят за бизнес модели и за това как дори да създават стартъпи в сферата на изкуството. Надяваме се това да бъде първият такъв център, който да дава възможност за преплитане на предприемачество  и култура”, добави той.

 

 

За да се превърне музеят в многофункционално арт пространство, ще са нужни милиони. Средства за довършването на двата етажа все още няма. Идеята на властта е бизнес и култура да работят заедно. Ще се търсят и корпоративни меценати.

„За съжаление у нас липсва нещо, което се отразява лошо върху завършващите изкуство хора. Виждали сте в Европа как се подпомагат младите хора. Трябва да дадем шанс на тези, които могат – най-достойните да не остават на улицата, след като завършат своето образоване”, заяви Велислав Минеков.

Снимка: Благой Цицелков, NOVA

Иновативната идея е трудна за изпълнение, на мнение са от музея.

"Ако следваме Закона - музеят, който е към Националната галерия, не може да генерира приходи от продажби, отдаване помещенията си под наем и извършване на комерсиална дейност", обясни Надежда Джакова

Културният министър анонсира идеята си за учредяване на държавна стипендия за млади артисти.

„Способностите им трябва да бъдат поощрени. Тук има такава възможност. Това няма да е само галерия, има възможност и за всякакъв вид прояви”, добави той.

„Ще разговарям с бъдещия директор на Фонд „Култура” и Управителния съвет и ще настоявам една определена сума да се насочи като стипендии за подобни актове. В чужбина тези стипендии обхващат период за по 10 години. Ние ще започнем с три- или петгодишни стипендии. Тези хора трябва да бъдат поощрени”, съобщи още Минеков.

25-годишната Александра, която сама финансира участието си в състави за народно пеене, се надява обещанието да не остане само красиво обещание.

"Имаме нужда от такава подкрепа, защото за да правим изкуство, е нужно добро финансиране, за да бъде много добро ниво. Хората на изкуството имаме нужда от финансиране, за да правим хубава музика, хубави филми, за да правим картини", сподели тя.