Това се случи на среща в Министерството на здравеопазването

На среща в Министерството на здравеопазването министър д-р Стойчо Кацаров и екипът му обсъдиха с вирусолози, епидемиолози и инфекционисти актуалната епидемична обстановка в страната и необходимостта от въвеждането на противоепидемични мерки. Представени бяха данни за 14-дневната заболяемост, смъртността, хоспитализираните с COVID-19 и др., съобщиха от здравното министерство. Изнесена е информация за броя направени PCR и антигенни тестове от началото на епидемията до 31 юли тази година.

Над 1 400 са новите случаи на COVID-19 у нас

„Всяко мнение и предложение, което споделите, е важно за вземането на най-правилното решение относно въвеждането на противоепидемични мерки“, каза министърът на здравеопазването.

Сред предложенията на специалистите за въвеждане на противоепидемични мерки бяха ограничаване посещенията в нощните заведения, участието в обществени прояви и групови събирания. Отчетен беше и рискът за повишаване нивата на заболяемост след началото на учебната година, ако учениците и студентите се обучават в присъствена форма.

Четири варианта за работата на училищата при нова COVID вълна

В изготвен от Националния център по заразни и паразитни болести доклад се казва, че най-засегнати от новата вълна ще бъдат младите и неваксинираните хора, но по-тежко се очаква заболяването да протича при възрастните и хронично болните граждани.

„Ефективното управление на епидемията ще зависи от спазването на въведените противоепидемични мерки и от контрола по тяхното прилагане, в това число от засиления контрол по отношение на пристигащите от чужбина лица“, посочи директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

"Хората, нуждаещи се от интензивни грижи, от 100 вече са нараснали на 160 само за ден. Преди 2 седмици удвояването на случаите ставаше за 2 седмици – сега за 1 седмица броят на заразените с COVID-19 се удвоявa", каза заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов и посочи, че се засилва интензитетът на пандемията.

"От средата на юли се доминиращ стана Делта вариантът, който заразява два пъти повече. На фона на тези факти идва на дневен ред и какво трябва да се предприема", посочи той.

"Страните разчитат на нивото на имунизация и противоепидемичните мерки. За съжаление ние не може да разчитаме на първото, защото имунизираните са около 20%, преболедувалите са до 40%, което е твърде ниско ниво на защита срещу тази вълна. И затова трябва ефективен контрол върху противоепидемичните мерки", посочи той.

Д-р Миндов: Делта вариантът засяга децата - това трябва да ни притеснява

Практиката на педиатъра д-р Пламен Масларски доказва това - при неговите пациенти броят на заразените расте. А причината за това според него е ясна.

„Другите възрастови групи преболедуваха и останаха незащитени децата”, казва той. Затова препоръчва на родителите :

„Да ограничат напълно контактите с рисковите групи – възрастни, хронично болни, неваксинирани”.

Имунизации освен при възрастните, у нас се правят и при деца над 12 години. До момента с две игли са 3394 младежи.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА