Депутатът оспорва решението й да прекрати преписката за насилието под колоните на МС

Председателят на парламентарната комисия за полицейското насилие Николай Хаджигенов е сезирал европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, председателя на комисията ЛИБЕ и други европейски институции и правозащитни организации, във връзка с прокурор Вероника Трифонова, понастоящем делегиран европейски прокурор от квотата на България. Причината е решението й да прекрати преписката за насилието под колоните на Министерския съвет.

„Това е форма на съучастие на престъпление срещу правосъдието“, смята Хаджигенов, който е и адвокат на част от пострадалите при насилието. 

Хаджигенов: Получихме два нови сигнала за полицейско насилие на протестите

Ето и пълния текст на писмата:

„Уважаеми госпожи и господа,

Като председател на временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употреба на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията, имам мандат да Ви представя създадената изключително неприятна ситуация за България.

През последната седмица, в петък 13 август 2021 г., във временната комисия бяха предоставени от НСО записите на камери от едни от най-срамните побои над млади хора, мирно протестиращи, които бяха бити и унижавани от полицаи.

Това, което е още по-обезпокояващо е, че записите от камерите на НСО не ни бяха предоставени в продължение на 13 месеца, въпреки многократните опити, които направих, за да ги получа. Началникът на НСО – ген. Емил Тонев е излъгал два различни съдебни състава, когато те са поискали записите от камерите, като отговаря, че такива не съществуват. С оглед на събитията, съдът постановява всички арести на пострадалите от полицейския произвол за незаконосъобразни.

На 17 август  2021 г. се проведе извънредно пленарно заседание на Народното събрание, с изслушване на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. От него стана ясно, че Вероника Трифонова, която към момента е избрана за европейски делегиран прокурор, в качеството си на наблюдаващ прокурор в Софийска районна прокуратура  е постановила отказ от образуване на досъдебно производство, като по този начин е съпричастна с изключително лошата практика на българската прокуратура, представлявана от Иван Гешев. Г-жа Трифонова е прекратила преписка на случая за насилие, поради липса на престъпление, което е форма на съучастие на престъпление срещу правосъдието.

Шефът на НСО за записите с полицейско насилие: Не съм укривал нищо и имам документи

Считам, че това умишлено деяние не е професионално изпълнение на задълженията, а по-скоро показва обвързаност с практиките на правителството на бившия премиер Бойко Борисов и неговите силови органи. Това се разминава драстично с  представата за независимо обвинение и разделението на властите. Присъствието на Вероника Трифонова като делегиран европейски прокурор поставя под съмнение репутацията на Европейската комисия по правосъдие (ЕК - Правосъдие) , тъй като е в пряко противоречие с разпоредбите на Регламента на Съвета 2017/1939, относно Европейската прокуратура. В частност, прокурор Трифонова е несъвместима с основните принципи на Европейската прокуратура, като се създават основателни съмнения за способността ѝ да работи безпристрастно, съгласно дейността на ЕК - Правосъдие да защитава върховенството на закона, спрямо член 5(2). В допълнение, това е в разрез със способността на ЕК - Правосъдие да защити основните принципи на Европейската конвенция за човешки права, спрямо член 4: „Никой не може да бъде подложен на изтезания, на нечовешко или унизително отношение или наказание“ и член 12 (1): „Всеки има право на свобода на мирни събрания и на свободно сдружаване, на всяко равнище, по-специално в областите на политическото, профсъюзното или гражданското сдружаване, включително правото да образува и членува в професионални съюзи за защита на своите интереси“.

За мен, като председател на временната парламентарна комисия, дългогодишен наказателен адвокат, активен гражданин, водещ битки за човешки права, е напълно нелогично един репутационен проблем за българската прокуратура да се превърне в такъв за ЕК - Правосъдие, на която всички разчитаме да изпълни толкова важната си мисия, като независим орган на Европейския съюз, отговорен за издигането и защитата на всички човешки права.

Вярвам, че Вашата безпристрастност и силно чувство за защита на човешките права ще подкрепи битката на българските граждани за правова държава и европейско бъдеще, чрез институции с високо доверие.

За всякаква допълнителна информация,

Оставам на разположение,

С уважение,

Николай Хаджигенов".

ВСИЧКО ЗА ПОЛИЦЕЙСКОТО НАСИЛИЕ ПОД КОЛОНИТЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ВИЖТЕ ТУК