Според него две дози от ваксината намаляват драстично случаите на прием в болница

В разгара на четвъртата COVID-вълна, България все още е на последно място по ваксинация сред страните от Европейския съюз. За митовете и истината за ваксините, за новите щамове и какво да очакваме от новия етап на пандемията - Драгомир Танев потърси отговорите от Представителя на Световната здравна организация в България - д-р Скендер Сила.

„Намираме се в много деликатна ситуация, защото в България има много малко ваксинирани, в сравнение с други страни в ЕС. Бързото разпространение на Делта варианта прави нещата по-сложни, затова трябва да сме по-внимателни и да спазваме мерките”, смята той.

Според него две дози от ваксината намаляват драстично случаите на прием в болница, както и на смърт. От СЗО търсят информация относно прилагането на трета доза, но д-р Сила е на мнение, че първо трябва да се проучи разпространението на ваксината по света, преди да се премине към поставянето й.

 

 

„Въпреки, че при новия вариант се виждат болни хора, които са ваксинирани, те ще го изкарат много по-леко от неваксинираните. Затова казваме, че ваксините спасяват животи. Важно е хората първо да се ваксинират с първите две дози. Конкретно в България, тъй като темпът на ваксинация е много бавен, трябва да се ваксинират рисковите групи – възрастните хора, учителите, както и хората с професии, свързани с други хора”, посочи той и добави, че всички одобрени ваксини са безопасни, ефективни и с добро качество.

Според представителя на СЗО има нужда от още данни за смесването на ваксините, за да се даде конкретно становище по темата. Относно ваксинирането на деца, д-р Сила е на мнение, че в България трябва да има ясни приоритети – първо да се имунизират възрастните хора.

Последните данни показват, че ваксините не са на 100% ефективни срещу новия вариант, но ползите от ваксината надвишавали рисковете. А страховете на българите за възможни усложнения след поставяне на препаратите били неоснователни. 

Целия разговор гледайте във видеото.