Ще се справи ли държавата с четвъртата вълна?

„Втора година децата изведени от естествената училищна среда, пречи на развитието, обучението и социализацията им. Правим всичко възможно децата да започнат да учат колкото се може по-дълго присъствено”. Това коментира в предаването „Здравей, България” заместник-здравният министър Александър Златанов.

НОВИТЕ МЕРКИ: Нощните клубове и дискотеките затварят (ЗАПОВЕД)

„Компенсации за засегнатите сектори от новите мерки срещу коронавируса ще има. Цялото общество поема тежестта от неудобството от коронавируса. Мерките, които се взимат сега, имат за цел да не се стига до натиск над здравните заведения", обясни още Златанов. 

Според него финансовото министерство и министерството на труда и социалната политика имат механизми за компенсиране на засегнатите сектори. Контролът ще се прави след заповеди на вътрешния, здравния и земеделския министър за  проверки на техни служители, заедно или по отделно. При констатирани нарушения ще се пишат актове, а ако нарушението продължава, ще има затваряне на обекти, каза д-р Златанов.

Кацаров: Нямам абсолютно никакво колебание да предложа по-строги мерки

„В момента имаме много по-добри правила от преди. Процентите на посещения се заменят от конкретни противоепидемични показатели”, обясни Златанов и даде пример с правилото за разстояния от стол до стол.

Проверяващите трябва да имат сертификат за ваксинация, за преболедуване или негативен тест за коронавирус. Според Златанов гражданите могат да изискат от проверяващия ги полицай да покаже един от тези документи.

„Не е записано това правило, но това се подразбира”, смята Златанов.

„Няма закон, който да позволява на гражданин да изисква документ с лични данни от полицията. А държавната администрация е с изключително ниска ваксинация”, категоричен е Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК