Успоредно с това можем да се преброим и онлайн - до 30 септември

От днес 20 000 преброители тръгват по домовете. Това ще става от 8 часа сутринта до 20 часа вечерта до 3 октомври. Преброителите ще спазват всички мерки за безопасност в условията на пандемия. Успоредно с това можем да се преброим и онлайн. Срокът за това беше удължен до 30 септември.

Удължават срока на електронното преброяване

Преброителите ще посещават домовете на хората всеки ден от 18 септември до 3 октомври, включително през уикендите и празничните дни. Задачата им е да опишат всички жилищни сгради, необитаваните жилища и да преброят домакинствата, които не са се преброили онлайн или не възнамеряват да го направят до 30 септември.

А относно онези, които вече са се преброили дистанционно - преброителите ще разполагат с уникалните им кодове, но все пак от НСИ съветват хората да пазят уникалните си номера.

Електронното преброяване ще продължи до 30 септември. Удължаването на срока не променя графиците на преброителите.

Първата обиколка на Нина показва, че повечето хора не са се преброили онлайн. Едни заради проблеми в системата. Други – го оставили за последния момент.   

Всички, които предпочитат интернета, пред разговора на живо и вече имат кодове, не е нужно да чакат преброителите, съобщават от НСИ.  Но е желателно в случаи, че при попълване на въпросника онлайн, сте допуснали грешка.  

"Имаме случаи на хора, пропуснали примерно да си преброи малкото бебенце", посочва Диана Янчева, зам.-председател на НСИ.

Шефът на НСИ: Няма теч на данни, предлагаме удължаване на е-преброяването

Такива грешки се поправят при среща или разговор с преброител. "Самият преброител ще мине с имената си, телефона и кога ще посети отново сградата", допълва Янчева. Грешки се поправят и с позвъняване на телефон *2021. 

От НСИ признават,  че и към момента има опити за хакерски атаки. "Да кажем, че няма - трябва да излъжем. То това вече е спорт", категоричен е зам-председателят на НСИ, но уверява, че данните са защитени.