Каква е цената на изборите

Централната избирателна комисия започва приема на документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители.

Те са насрочени за 14 ноември. Избори две в едно не са прецедент в най-новата ни история. Колко ще струват на данъкоплатеца и ще бъдат ли затруднени избирателите?

"Сиела Норма" е готова да достави 5000 машини за гласуване на цена 5200 лева на устройство

Днес правителството одобри план сметката за изборите две в едно за президент и вицепрезидент и за депутати. Кабинетът отделя за вота 123, 8 млн. лв. Така грубо в рамките на една година от държавната хазна за избори са похарчени над 250 млн. лв. - това включва и предстоящия вот на 14 ноември.

Приемът на документи в ЦИК е от утре от 9 сутринта до 17 часа. Крайният срок е 17 часа на 29 септември.

Няма промяна в изискванията за регистрация на партии, коалиции и инициативни комитети за участие в изборите, каза за NOVA говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

„Основното, което би трябвало да направят кандидатите е да представят списък с имена и подписи на гражданите, които подкрепят регистрацията -2500 е изискването на Изборния кодекс”, обясни Томов.

За разлика от предходните избори, този път ЦИК има достатъчно време за подготовката на разяснителна кампания за гласуване с машини, обясни Цветозар Томов. А избирателите в аванс трябва да знаят, че ще гласуват на една машина.

„Ще се гласува на една машина със сигурност и със една смарт карта, която ще използва избирателя като ще сменя екраните, за да се прехвърли от единия вид избор на другия. Ако има такова желание, избирателите ще имат възможност и да гласуват само на един от двата избори, ако това е тяхното намерение”, допълва Томов.

Каквото и да е намерението на избирателите - избори две в едно у нас не са прецедент и със сигурност – според анализаторите - ще доведат до по-висока избирателна активност.

Инициативен комитет издига Радев и Йотова за президентска двойка

„Логичният извод от това е, че когато се гласува две в едно се очаква и по-висока активност въпреки всичките уточнения и уговорки, респективно и по-висока легитимност на изборните резултати и за президент и за вицепрезидент и за Народно събрание”, смята политологът Първан Симеонов.

За някои от кандидатите за парламента обаче ще се наложи по-активно да заявят желанието си за присъствие в следващото народно събрание. Такива са формациите, които няма да направят в съда собствена регистрация. По този начин ще трябва да се явят с името на партията мандатоносител или да търсят повече от една такава партия, за да създадат коалиция.

Така на избори се яви Симеон Сакскобургготски през 2001-ва година. Което не е единичен случай в най-новата ни история, но би трябвало да си направим извод като общество при такива казуси, казват анализаторите.

„Това не е добър извод на цялото ни общество, ако се окаже, че едни партии просто съществуват - под наем, или пък ако се окаже, че няма никакво значение дали си регистрирал партия или не си регистрирал”, добавя Симеонов.

А времето за регистрация за участие в изборите през ноември започва да тече от утре.

Колко ще струват изборите 2 в 1