С фойерверки, музика и светлинни ефекти бяха представени епизоди от историята на Мексико

По повод честванията на 200-годишнината на независимостта на Мексико на площад "Сокало" в столицата Мексико и в присъствието на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор се състоя голям исторически спектакъл, предаде Франс прес. На 27 септември се навършиха 200 години от влизането на въстаническата армия в град Мексико през 1821 г., събитието, сложило начало на независимостта.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

"Преживяното на този ден преди 200 години бележи завинаги политическото ни отделяне от Испания", каза левият президент Лопес Обрадор в обръщение към нацията.

С фойерверки, музика и светлинни ефекти бяха представени възстановки на епизоди от историята на Мексико - от предиспанските култури до войната за независимост (1810-1821 г.). Спектакълът бе част от проявите, организирани от мексиканското правителство, за да се отбележат наведнъж три важни годишнини: 700 години от основаването на град Мексико (Теночтитлан), 500 години от началото на испанската колонизация и 200 години независимост.

Най-пищните карнавали по света (ГАЛЕРИЯ)

През 2019 г. Лопес Обрадор настоя Испания да поднесе извинения за колонизацията на Мексико. Мадрид категорично отказа, като посочи, че за Конкистата не може да се съди от гледна точка на днешните схващания и представи.

Източник: БТА