Коментират Цветина Петрова, Райна Караянева и Данко Калапиш

"Настояваме и одобряваме тестването на децата в училище, защото имаме абсолютно адекватна представа как се развива ситуацията с пандемията. Но тази мярка е закъсняла – тя трябваше да се въведе още в началото на учебната година. Сега смятаме, че децата трябва да останат вкъщи и да учат онлайн с оглед на ужасяващите данни за заболеваемостта от последните седмици”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” Цветина Петрова от „Родители за безопасно образование”.

Обясниха кога ще се въведе локдаун в България

ОБРАТНО В КЛАС: Купуват щадящи COVID тестове за малките ученици

Според актрисата и продуцент Райна Караянева, която е и майка на първокласник, най-малките деца трябва да се завърнат в клас. „Това са деца, които трябва да се научат какво е да вирееш в академична среда, защото току-що са излезли от детската градина. Домашното обучение по никакъв начин не помага за изграждането на ученически навици”, посочи тя.

„Мен лично ме притеснява това, че от нас учителите се очаква да тестваме децата. Не мога да си представя как това ще се случи”, заяви директорът на 107 ОУ "Хан Крум" - София  Данко Калапиш.  

Родители подадоха иск в съда срещу онлайн обучението

Според него най-добре е да се приложи опита на Гърция – тестовете, за период от един месец, да се раздадат на семействата, които да извършват проверката вкъщи, след което детето всеки ден да предоставя резултата при отиване на училище.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.