Според Румен Драганов причината за това ще е ниското ниво на ваксинация

„Ние на картата стоим в тъмночервено. А туризмът много се влияе от здравната обстановка. Все още на картата стоим добре, тъй като до зимния сезон има още два месеца”, обясни Румен Драганов от Института за оценки и анализи в туризма в ефира на "Здравей, България".

Румен Драганов: Зеленият сертификат не пречи на туризма

Според него по отношение на туризма бедата е много голяма. „Това, което посочихме над всичко като мярка, е ваксинирането. Нас ни гледат като процент ваксинирани и на картата на Европа стоим като лош ученик с много малко ваксинирани. Туристите ще бъдат значително по-малко през зимата”, предупреждава той.

И обясни, че заради влошената здравна обстановка в страната, останалите държави налагат различни мерки. Което ще откаже чуждестранните туристи да пътуват.

„Всяко нещо, което води до увеличаване на броя на ваксинираните, е важно. Туризмът през изминалата година искаше приоритетно да бъдат ваксинирани работещите. Асоциациите декларираха, че искат ваксинацията да е наравно с медиците, за да бъде подсигурен летния сезон”, припомни той.

„На твоя страна": Ски ваканцията - по-скъпа и при нови мерки

В Банско хотелиерите не бързат с прогнозите, но смятат, че ще има липса на персонал. Надеждата е все пак сезон да има.

„Една част от персонала все още отказва да се ваксинира, не са готови, което ще е проблем. Постъпват резервации, надяваме се, че сертификатите няма да спрат туристите”, коментира управителят на хотел Надежда Атанасова.

„Малко ми е тъжно, че за трета година трябва да говорим по този въпрос, след като пандемията в много държави вече е преминала, в следствие на ваксинацията.Нямаме големи притеснения, тъй като голяма част от нас са преминали през този процес и сме приели, че това е начинът. Със заповедта, която беше издадена от днес за утре, хората са стресирани, имат нужда да направят промяна, да преосмислят плановете си. ”, Юлия Попова, която е председател на Сдружението на банските механи. Според нея въвеждането на мярката е трябвало да стане плавно и по-информирано.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.