В понеделник Русия използва ракета, за да взриви стар свой сателит в околоземна орбита

Русия настоява, че тестовете на космическото им оръжие не заплашва Международната космическа станция.

Действията на Русия бяха определени като "опасни и безотговорни" от НАТО и няколко западни правителства.

В понеделник Русия използва ракета, за да взриви стар свой сателит в околоземна орбита. Обвиненията са, че парчетата представляват опасност за настоящите и бъдещи космически мисии.

Русия взриви стар сателит на име Целиина Д, който не работеше от десетилетия. Според Пентагона около 1500 парчета от сателита са започнали да обикалят Земята. Част от тях ще изгорят в атмосферата, но други представялвали опасност както за Международната космическа станция, така и за Китайската космическа станция.

"Това беше безотговорен акт на Русия", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

В Москва не са съгласни с оценката на Запада. Министерството на отбраната заяви, че отломките от сателита се въртят около Земята в различна плоскост и на 40 до 60 километра над Международната космическа станция. Те не представлявали опасност.

"Да се твърди, че Русия създава опасност за дейностите на човееството в космическото пространство е, в най-добрия случай, лицемерие", категоричен е външният министър на Русия Сергей Лавров.

Русия казва, че са предлагали на Съединените щати да бъде подписано споразумение между Москва, Вашингтон и Пекин за правилата при тестовете на космически оръжия. Американците не пожелали, а сами тествали такива ракети.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.