Това потвърди министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин потвърди в събота по време на среща с иракския си колега Джума Инад, че военната мисия на САЩ в Ирак ще завърши преди края на тази година, казва говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от РИА Новости.

„Секретарят Остин отново потвърди, че американските сили остават в Ирак по покана на иракското правителство да подкрепят иракските сили за сигурност. САЩ ще изпълнят поетите ангажименти от юли 2021 г., включително че до края на годината в Ирак няма да останат американски сили, изпълняващи бойни задачи“, се казва в писменото изявление на Кърби.

Отбелязва се, че страните са обсъдили по-нататъшния етап на военната мисия на САЩ в Ирак, който ще се фокусира върху консултиране, съдействие и обмен на разузнавателна информация с иракските военни като част от кампанията срещу терористичната групировка „Ислямска държава“.

Шефът на Пентагона също така отново осъди неотдавнашния опит за атака срещу резиденцията на иракския премиер Мустафа ал Казими и изрази надежда, че по-нататъшното формиране на новото правителство на арабската страна ще протече мирно.

Срещата на ръководителите на отбраната на двете страни се състоя в кулоарите на международната конференция за регионална сигурност „Манамски диалог“, която се провежда ежегодно в Бахрейн. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС