Има огромни разлики между евентуалните партньори, коментира още бившият финансов министър

„Смятам, че през декември вече ще имаме кабинет. Подготвянето на новата, макар и широката за България коалиция, върви добре”. Това коментира в интервю за предаването „Събуди се” бившият финансов министър Симеон Дянков.

„Според беше прекрасна мярка първо да се говори за политики, а после за имена. И също, че се говори за тези, които съвместно могат да се направят от потенциалните партньори и някои теми, които са по-трудни и ще останат за по-нататък”, каза още Дянков.

По думите му това „безспорно ще е трудна коалиция” заради броя на партиите в нея и заради разликите между тези партии – не само ляво дясно, но по някои основни теми като енергетика, влизане в Еврозоната, социални политики, смята Дянков.

Росен Плевнелиев: ПП и ИТН са времеви проекти

Според него темите, които могат да се окажат препъни камък за успеха на следващата евентуална власт, са няколко.

„В сектор енергетика - „Белене”, „Козлодуй”, ТЕЦ-овете, по какъв начин България да върви към зелена икономика. Втората тема е социалната политика. Тя ще се изостри в следващите месеци и заради зимния сезон и заради инфлацията. Това заради временни правителства остана на заден план, но хората го чувстват в джобовете си и то ще продължава още по-остро да се чувства. Там трябват бързи социални политики и социалните партньори нямат съгласие. И близка до мен тема – влизането в Еврозоната – кога, по какъв начин – там има огромни различия”, коментира Симеон Дянков.

Той обаче е оптимист за по-дълъг живот на следващото правителство.

„Те бързо ще намерят отговори на тези въпроси, защото на последните избори се видя, че при неуспех на едно правителство, бързо излизат нови политически субекти. И сега ако се погледне политическата карта на България – лявото е отворено – то може да увеличи подкрепата си, но в ляво може да се появи и нова формация. Дясното също е отворено. Има такава политическа динамика, че партиите по-скоро ще гледат да изкарат по-дълго време, включително и опозиционните партии”, смята Дянков.

Пети ден на дискусиите за съставяне на кабинет

Според Дянков обаче след този формат на преговори, ще е необходимо „Продължаваме промяната” да разговаря и с ГЕРБ.

„Две са причините. ГЕРБ ще е значителен фактор в този парламент. Второ, по някои от основните политики, където Кирил Петков и Асен Василев искат да работят, те имат сходни позиции с ГЕРБ – влизането в Еврозоната е такава, енергетиката позициите им са близки. Има и огромна разлика в съдебната система, там трябва да се търси разговор, но като цяло, ще е трудно на това правителство и на новата формация по две причини – трябват им конституционни мнозинства по някои от темите им, без ГЕРБ това не може да стане. И на втори етап – януари/февруари, ще видим разговори между ПП и ГЕРБ”, каза Дянков.

Той не мисли, че сега е време Бойко Борисов да подава оставка от ГЕРБ.

„ГЕРБ е млада партия, под 15 години е на небосклона и тя зависи от неговата личност. По-скоро трябва да се огледа политика по политика, както вървят коалиционните разговори – кои са силните хора в ГЕРБ и дали са изхабени като политици и послания и да започне подновяването оттам – от експертната база. Във финансите има нужда от промени и Бойко Борисов е този, който може да направи тези промени – и личности, и политики и тогава да се мисли вече необходимост за друго ръководство”, каза Дянков.

„Според мен, голяма част от министрите в последните правителства – социални, инфраструктурни, финансови, почти всички министри в последното правителство на ГЕРБ вече е време да не са основни кадри в ГЕРБ. Трябват нови хора, изборите го показаха по много явен начин”, коментира бившият финансов министър.

Относно гласуването на държавния бюджет за догодина, Дянков заяви, че това е най-голямото закъснение в новата ни история.

„Аз не съм особено притеснен от това, защото при актуализацията на бюджета от Асен Василев се дадоха допълнителни пари. Според мен ние ще влезем в този актуализиран бюджет в следващата година, няма да имаме време за нов бюджет за 2022. Януари-началото на февруари ще харчим по 1/12 от новия бюджет. Това не е опасно. Но сме закъснели, има време следващото правителство до януари до края да влезе с нов бюджет”, смята Дянков. Според него най-застрашени са пенсиите, защото не са планирани в сегашния бюджет.

„Стига следващият да е готов до януари, за един месец има достатъчно резерви, това да може стане. Но ще е нужен нов разговор за това как пенсиите, които се обещаха след 25 декември да могат да се подплатят с реален бюджет. Става въпрос между 2,5 и 3 млрд.лв. Тази сума я няма в бюджета и отнякъде трябва да дойде”, обясни бившият финансов министър.

Според него обаче увеличението не е достатъчно.

„Особено за социално по-слабите, защото не просто средната инфлация се увеличава, ако погледнем данните за октомври – инфлацията вече е 8-9% средно, но в кошницата на по-бедните, повече храна и транспорт – там инфлацията е над 10% и за тези групи социалния пакет, би трябвало да е по-голям”, смята Симеон Дянков.

„Аз бих гледал много по-внимателно къде е инфлацията, защото в последните 15 бюджета с това не са се сблъсквали. Това е хем нова, хем трудна тема. И следователно бих гледал не просто средната инфлация, а тя ще продължи да се увеличава в следващите месеци, особено за потребителската кошница на социално слабите групи включително пенсионерите. Аз очаквам там инфлацията да е над 10% в началото на годината и съответно за тези групи да има по-голямо увеличение. Не за всички, както беше предишното предложение , а да има диференциация за по-бедните, по-високо увеличение”, смята Дянков.

„В момента ако се видят данните за средната заплата, в последните месеци тя се качва бързо. Това е по-скоро ефект на кризата след пандемията, защото име замразяване и сега средните заплати вървят добре. Някои сектори вървят добре, но други, например на услугите, вървят доста зле и там заплатите не се развиват с темпа на инфлацията”, обясни икономистът.

Той смята, че на този етап не е необходимо пипането на данъци и осигуровки.

Повече гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.