Десетки села останаха без ток, а след бурята на много места се появи дъга

Идващата зима напомня за себе си. Утре се очаква в Западна България да падне първият сняг. А днес изключително силен вятър има в много части от страната. Поривите нанесоха материални щети в много градове. В Сливен бяха изпотрошени витрини на магазини, вятърът е отнесъл и предмети от заведения. Села в Ямболско и Смолянско пък останаха без ток.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Стигна се и до инцидент на пътя Бургас - Созопол. Ураганен вятър събори дърво, което прегради платното в южната посока. Няколко шофьори са обединили усилията си, за да разчистят пътя.

Силният вятър достига до 70 км/ч. В общината са получени над 20 сигнала за паднали клони и дървета. Дърво се стовари върху тото пункт в к-с „Меден рудник”, няма пострадали. По обяд стар и висок кипарис е съборен от вятъра в близост до „Автогара Запад”. От Общината в Бургас призоваха гражданите днес да бъдат особено внимателни и да избягват да минават в близост до високи дървета. Силният вятър събаря дори и здрави дървета.

 

 

Разразилият се за кратко време около 12.30 часа днес вятър със скорост над 100 км/ч., придружен с градушка и дъжд, е нанесъл щети върху зелената система в града и в малките населени места.

На места са изкоренени дървета с пречупени клони. Две от дърветата са паднали върху автомобили в Сливен и са нанесли щети. Едно дърво е препречило пътя към село Ковачите, но то е било отстранено от екипи на пожарната и аварийна група от Общинско предприятие "Озеленяване".

 

 

В Ямбол са получени около 15 сигнала за паднали дървета, клони и други опасни предмети. Има няколко случая и на повредени автомобили.  Сигнал за счупени стъкла на апартамент в централната градска част е подаден към община Ямбол.

Служители на СПООР са поставили лента, която да покрие прозореца. Паднали ламарини и мазилка са установени на улиците „Асенова Крепост“ и „Г.С. Раковски“ в града, като сигнала е предаден на ОП „Комунални и обредни дейности“ и се работи по него. В Курткая е подаден сигнал за наклонен стълб, като той е предаден към електроразпределителното дружество и то работи по отстраняване на проблема. 

Над 10 населени места в област Смолян остават без електричество заради прекъснати от вятъра електропроводи, заяви пред БТА Крум Косев, говорител на ЕВН. Екипи на електроразпределителното дружество работят за отстраняване на авариите, но бурният вятър предизвиква нови прекъсвания по мрежата.

Засегнатите от прекъсванията селища са предимно в общините Смолян и Баните, има населени места без ток и в община Мадан. Силният вятър днес прекъсва електропроводи в планинската област, като в отделни случаи жиците се късат отново след възстановяването на електрозахранването.

Електроразпределителното дружество има готовност за действие в очакване на прогнозирания снеговалеж, уточняват от ЕВН. Създадена е подготовка за зимния сезон, доставена е допълнителна техника, високопроходими автомобили, на места и кранове за реакция в случай на усложнена обстановка в планинския район.

А след бурята в Стара Загора и Ямбол се е появила пъстра дъга. Наши зрители ни изпратиха кадри от красивото природно явление в "Моята новина".

Изпращайте и вашите сигнали в рубриката „Моята новина”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.