Преговорните екипи обсъждаха отново политиките в „Земеделието”

Започна нова серия от разговори за съставяне на правителство. Днес преговорните екипи са обсъждали отново политиките в „Земеделието”.

За разлика от 5-дневния преговорен маратон, който беше излъчван онлайн, тази седмица разговорите са закрити за медиите. Така тази сутрин преговарящите отново отвориха темата „Земеделие”, за да изчистят различията.

Вече трябва да стане ясен и персоналният състав на бъдещо правителство, което ще предложат от „Продължаваме Промяната”, БСП, „Има такъв народ” и „Демократична България”.

А в следващите дни започват и лидерските срещи, на които да се напише коалиционното споразумение и да се вземе решението кой да е новият премиер на България. За момента две са основните имена, които се спрягат за министър-председател – това на Кирил Петков и на Стефан Янев. 

Междувременно социалистите поставиха условие – във Facebook Корнелия Нинова поиска разговорите за персоналния състав на правителството да са след подписване на коалиционно споразумение. „Демократична България” също настояват за подобен документ. Те са оптимисти, че кабинет ще има още преди Коледа.

„Има кризи, които не чакат сформирането на правителство. Тук говорим не само за здравната криза. Виждате какво се случва с инфлацията”, каза Владислав Панев от ДБ.

Още след изборната победа Кирил Петков заяви, че той ще е номинацията за премиер на „Продължаваме промяната”. Подкрепа за него идва от БСП и „Демократична България”. Стигне ли се обаче до разногласие с „Има такъв народ” има и вариант Б – сегашният служебен премиер Стефан Янев.

„Не е изключено г-н Янев да остане министър-председател. Става въпрос за много шарена бъдеща коалиция”, обясни Панев.

И докато четирите формации още изчистват различията си, отсега е ясно - подкрепа от най-малката партия в парламента – „Възраждане” няма да има.

„Това, което беше показано в тези преговори, са общи приказки. Някои звучат добре, но други звучат ужасяващо зле, защото напълно преповтарят практиките и политиките на Борисов”, заяви председателят на „Възраждане” Костадин Костадинов.

Другите две партии, останали извън преговорите – ДПС и ГЕРБ, не пожелаха да коментират евентуална подкрепа.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.