Заразените от огнището са 23-ма

Дете на 5 години в София е починало от менингит. Фаталният край е предшествал взрива от опасната болест в столичната детска градина. До трагичната развръзка на заболяването се е стигнало миналия петък, но става известно едва днес.

Огнището на менингит в София: Заразените вече са 23-ма

В детската градина, която е посещавало детето, веднага е започнало спешно тестване на всички деца от общо 10 групи. До момента са потвърдени десетки положителни проби. Няколко възрастни също са заразени.

5-годишното дете e проявило първи симптоми миналия четвъртък. Родителите му са реагирали бързо и са завели детето в болниците. Наложило се обаче те да посетят различни лечебни заведения. В крайна сметка детето е прието в Специализираната детска болница, където, за съжаление, е починало.

Здравният министър разпореди спешна проверка във всички болници, в които е било детето. Проверка има и в РЗИ, за да се установи спазени ли са предписанията. Всички деца в градината, както и техните братя и сестри, са тествани. До момента положителни проби за менингокок са дали общо 23-ма души.

Първите симптоми 5-годишното дете проявило в четвъртък преди обяд в детската градина.

„Много бързо започна покачване на температурата, обадихме се веднага на родителите. Позвънихме втори път, за да поискаме разрешение да му бъде дадено лекарство за температурата, майката разреши. Много бързо таткото реагира и дойде на място да вземе детето”, разказа директорката на детската градина Гергана Петрова.

Ден по-късно детето издъхва в Детската болница. Пред NOVA директорът на лечебното заведение обясни, че е направено всичко възможно то да бъде спасено. Незабавно започва тестване на всички контактни. Констатирано е огнище с 23-ма заразени.

Проверяват три болници след смъртта на дете с менингит

„Не е изолиран патологичен менингокок, както очаквах и каквато е била първоначалната диагноза, въпреки всичките изследвания, които са направени, при нито един - нито при починалото дете, нито при останалите контактните, които са с него”, обясни здравният министър Стойчо Кацаров.

Дъщерята на Михаела също е дало положителна проба.

„Моето дете го изследваха в понеделник за тази бактерия. Вторник сутринта не се почувства добре – имаше главоболие, болки в корема, дрезгав глас, кашлица”, разказа тя. След медицинска консултация, детето вече се лекува вкъщи.

„Минахме през Педиатрия, след това през Инфекциозна болница съответно, за да му се назначи точното лечение , което убива тази бактерия”, добави Михаела. Тя твърди, че лекарите трудно й обърнали внимание. Казва, че и родителите на починалото дете дълго са обикаляли болниците преди смъртта му.

„Първо са отишли в педиатрията, не са могли да му обърнат никакво внимание. Оттам отиват в Инфекциозна болница - тъмница в двора, никой нищо не им е казал. Няма кабинети, няма нищо. Охраната ги е върнала оттам веднага”, разказва още Михаела.

Заради твърденията за забавено лечение, здравният министър назначи спешна проверка.

„Ще бъдат проверени всички лечебни заведения за това дали е оказана дължимата грижа - в случая с медицинското обслужване на това дете”, увери Кацаров.

Кантарджиев: Детето с менингит е починало в болница

Състоянието на всички, дали положителни проби, е стабилно. Мнението на професор Тодор Кантарджиев е, че ако са започнали прием на антибиотик, няма опасност за тях.

„Много рядко обаче може да се прояви това като заболяване, като се развива в рамките на часове или дни. Затова трябва да се търси веднага медицинска помощ”, подчерта той.

Общо 290 проби са взети от децата и персонала на градината. Резултатите от тях се очакват утре. Детската градина остава затворена до второ нареждане на РЗИ. От Здравната инспекция обясниха също, че  рядко се наблюдават случаи на мълниеносно протичане на менингококова инфекция.

До 40% от населението у нас са здрави носители на менингококова инфекция, без дори да подозират за това, сочат инфекционисти. Менингоковата инфекция често започва със симптоми, подобни на настинката и грипа. Това, което я отличава, е силното главоболие и раздразнението от светлината.

Менингококите са само един от типовете бактерии, които могат да доведат до менингит. Оказва се, че голяма част от  хората могат да ги носят, без да има симптоми, но същевременно с това да заразяват останалите.  Това, което обясниха специалисти, е, че заболяването може да протече при малките деца, кърмачетата, новородените и децата в детските градини, както и при възрастни над 60 години. При съмнение за контакт с болен от менингит, незабавно трябва да се направи тест.

От 2011 г. у нас има ваксини срещу менингит, те обаче не са задължителни. Според епидемиолози този случай отваря дискусията за това дали не трябва да се преосмисли  имунизационният календар.

„Много е характерна триадата висока температура, силно главоболие, което се засилва при движение, и повръщане. Детето изведнъж повръща рязко. Светлината също започва да ги дразни.Инфекцията се предава по въздушно-капков път. С кихане, кашляне, през сълзите може да се отдели”, обясни епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

Почина едно от заразените с менингит деца в детска градина

До 40% от населението обаче са здрави носители на инфекцията, които могат да я предадат, без дори да предполагат.

„Представлява айсберговия феномен. Имаме много малко болни със симптоми. Тази  част от айсберга, която е под нивото на водата , това е огромното количество здрави носители. Смята се, че на един болен се пада между 1800 и 2000 здрави заразоносители в обществото”, обясни д-р Бацелова.

Заразяването обаче не става толкова лесно. Затова и повод за паника няма - обяснява педиатърът Пламен Масларски

„Не се наблюдава често, той е обикновено на взривове. В този случай може да има носителство на менингокок , но това не са болни хора. Когато не е развита клинична картина, при приемане на антибиотик профилактично - рискът е нулев”, посочи той.

Огнище на менингит в столична детска градина

Най-сигурната превенция остава ваксината, категорични са лекари и епидемиолози. У нас са налични 2 вида - за менингит "А" и за "Ц"

„Ваксинираните не са разболяват, но и предпазват останалите. Повечето родители са информирани и голям процент се интересуват”, казва педиатърът. Ваксината обаче не е задължителна. А според епидемиолози включването ѝ в  имунизационния календар би помогнало да се предотвратят случаи като този в детската ясла.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.