Хората без сертификат поставят под риск живота и здравето на всички, смята Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС поставени под карантина

Зелените сертификати трябва изцяло да отпаднат, тъй като убиват бизнеса. Такова мнение изрази депутатът от "Има такъв народ" Тошко Йорданов от трибуната в Народното събрание по време на заседанието в четвъртък.

„Говоря от свое име, а не от името на парламентарната група. Един здрав човек, макар и неваксиниран, не е опасен за никого, за разлика от един носител на вируса. Зеленият сертификат трябва да се махне по принцип. Това е моето мнение”, заяви той.

СНИМКИ ОТ ПЛЕНАРНАТА ЗАЛА ВИЖТЕ ТУК

"С дискусиите за зеления сертификат караме гражданите да не искат да се ваксинират", каза от своя страна Георги Свиленски от БСП.

„Това, което се опитваме да направим - да поставим зелените сертификати като норма за влизане в парламента, само кара българските граждани да не се ваксинират. Дебатите работят в обратна посока. Предложението депутатите без зелен сертификат да заседават дистанционно, е дискриминация”, категоричен бе той.

Бившият здравен министър Костадин Ангелов коментира, че хората без сертификат, непреболедувалите и неваксинираните поставят под риск живота и здравето на всички.

„Въвеждането на зелен сертификат при по-малко от 25% ваксинирани е дискриминационно отношение. Но дори децата ни, които ходят на училище имат сертификат. Тези, които нямат не ходят. Не е наша работа да преценяваме дали това е деискриминация или не, има си комисия по този въпрос”, допълни Ангелов.

В крайна сметка поради изчерпване на редовното пленарно време, депутатите не успяха да гласуват проекта на решение за дистанционно участие в заседанията на Народното събрание на народни представители, поставени под задължителна изолация или карантина поради COVID-19.

Председателстващият НС Кристиан Вигенин обясни, че на Председателски съвет ще се уточни дали ще има промяна в приетата вече програма за седмицата или проектът ще трябва да се гласува другата седмица.

Вносител е Лена Бориславова от ПГ "Продължаваме Промяната" и група народни представители. Той предвижда депутатите под карантина поради COVID-19 да могат да участват в заседанията на парламента дистанционно по електронен път.

Спор в залата предизвика редакционна поправка, предложена от Асен Балтов от ПГ на ГЕРБ-СДС, който поиска към проекта да се допише, че по електронен път в заседанията участват и депутати, които нямат зелен сертификат. Подкрепа заявиха от ПГ на ДПС. Твърдо против в изказванията си бяха от парламентарните групи на "Възраждане" и "Има такъв народ".

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.