Министърът на електронното управление беше категоричен, че подобно поведение от служител на администрацията, е недопустимо

„Със сигурност ще последва проверка. Това е недопустимо поведение. Трябва да се запозная с детайлите по случая. Въпросът е да се види казусът с плащането. Човекът вероятно е искал да плати с карта. В администрацията навсякъде трябва да приемат плащания с карта. На много места това вече е факт”. Така новият министър на електронното управление Божидар Божанов коментира в студиото на „Здравей, България”, скандалният клип с грубо отношение от страна на служители на администрацията към преминаващи „Дунав мост” .

СКАНДАЛ НА "ДУНАВ МОСТ": Защо служител на БГ тол обижда преминаващи границата?

Той обясни и някои от новите приоритети, над които ще работи по време на мандата си. „Личната карта няма да бъде премахната, тя ще остане и като пластика”, успокои министърът. „Хората не трябва да се притесняват, че трябва да имат смартфон за целта. Но за да се идентифицираме електронно, тоест когато сме пред компютър и искаме да ползваме електронни услуги, идентификацията ще може да стане през телефона. Така не се налага да разполагаме с електронен подпис или ПИК”.

По думите му електронната лична карта ще има само един идентификатор. „Всички останали данни са в централизираните регистри на държавата”, увери Божанов.

ИДЕИТЕ НА НОВАТА ВЛАСТ: Държавата обмисля алтернатива на личните карти

„Отпадането на удостоверенията е един от приоритетите, които са залегнали в коалиционното споразумение. В момента гражданите са куриери на администрацията. Това са документи, за които ние си знаем, държавата може по служебен път да събере тази информация”, посочи той. И уточни: „Идеята е администрацията да не ни занимава със себе си”.

Според него няма да има проблем със защитата на личните данни на гражданите. „Има няколко гаранции за това. На първо място всеки достъп до наши лични данни се записва – кой служител и каква справка е направил. Дори ще може да получите известие по избран от вас канал за комуникация”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.