Според нея заради това никой няма да идва в страната - нито за туризъм, нито за бизнес

Последиците от ниския процент ваксинирани в България освен здравни, могат бъдат и икономически. Това предупреди здравният консултант на премиера Кирил Петков професор Радка Аргирова. Освен това страната ни има опасност да се превърне в COVID гето.

В 40-минутно интервю двамата обсъдиха кризата с коронавируса и митовете покрай ваксинацията. Заради малкия процент имунизирани хора - България може да се превърне в COVID дестинация. Според проф. Аргирова Омикрон е вече в България, но е въпрос на време да се докаже чрез секвениране. По думите й новият вариант може би няма да доведе до препълване на болниците, но след преболедуване има данни за тежък пост COVID синдром.

„Вече ни асоциират с толкова негативни неща като корупция. Последното нещо, което искам да закачат към името на България е да бъде COVID дестинация”, каза Кирил Петков.

Проф. Аргирова: Част от прекаралите COVID-19 имат проблеми с паметта и забравят

Това може да рефлектира и върху икономиката ни.

„Междудругото се чува, че страни с ниско ваксинално покритие би трябвало да бъдат отделени в обща червена зона”, обясни Аргирова.

По думите й вирусът в момента е подложен на натиск.

„Той ще се помъчи да заобиколи имунитета, да измисли, нови и нови мутации, с които ще иска да ни предизвиква. Ако сме имунизирани и имаме антитела, това нещо няма да може да му се получи и постепенно ще затихне. Мисля, че към края на април-май в страните с голямо ваксинално покритие масовота психоза ще затихне”, када професорът.

Премиерът Кирил Петков обяви нулева толерантност към фалшивите сертификати. Междувременно болниците в страната се подготвят за настъпването на Омикрон у нас.

Кирил Петков ще представи нови икономически стимули

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.