„Това са първите медикаменти, които са специфично разработени за COVID-19 и могат да се пият през устата при леко болен пациент”, каза още той

България е договорила и е готова да внесе новите две специално разработени за борба с коронавирус лекарства. Единият препарат е на Pfizer, а другият - на Merck. От двата препарата ще получим общо 50 000 опаковки. Това заяви в петък зам.-здравният министър доц. Георги Йорданов в ефира на „Здравей, България".

„Тези лекарства са голям пробив в борбата с коронавируса”, коментира проф. Георги Момеков от Българското научно дружество по фармация.

„Едното лекарство е подадено за регистрация, а за другото данните все още се разглеждат. Така или иначе е хубаво, че се взимат мерки превантивно. Това са първите лекарства, специфично разработени за COVID-19 и могат да се пият през устата при леко болен пациент”, каза още той.

Над 1700 нови случая на COVID-19

Според него клиничните проучвания на двете лекарства са били направени добре. „Причината е, че те се правиха в един не толкова турболентен период. С „Ремдесивир” част от хората попадаха в терапия в 9-10 ден, което е безкрайно късно за противовирусна терапия. А тук самите проучвания бяха направени така че да се стартират от 3 до 5 ден от първите симптоми”, посочи Момеков.

COVID-19: Натискът върху болниците у нас расте (ОБЗОР)

По думите му лекарствата ще бъдат осигурени за хората, при които те ще бъдат най-полезни. „Цените все още не са листнати, за да ги четем, но по индиректни данни те ще бъдат много скъпи – около няколко стотин лева може би”, коментира Момеков.

Той беше категоричен, че на този етап ваксинацията срещу COVID-19 е безалтернативна.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.