Повишеният отговор се наблюдава при хора, които преди това са били ваксинирани с Vaxzevria или с някоя иРНК ваксина

AstraZeneca обяви в четвъртък предварителни данни от изпитване на ваксината на компанията срещу COVID-19 (Vaxzevria), които показват, че тя генерира по-висок отговор на антитела срещу Омикрон и срещу други варианти на коронавируса, включително Бета, Делта, Алфа и Гама, когато се прилага като трета бустерна доза, съобщава Ройтерс.

Повишеният отговор се наблюдава при хора, които преди това са били ваксинирани с Vaxzevria или с някоя иРНК ваксина (като ваксините на Pfizer/BioNTech или на Moderna), посочи британско-шведският производителя на лекарства, добавяйки, че ще предостави тези данни на регулаторите по целия свят, предвид спешната нужда от бустерни дози.

4 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca пристигнаха у нас

Голямо британско проучване през декември също установи, че ваксината на AstraZeneca повишава антителата, когато се прилага като бустер след първоначална имунизация със същата ваксина или с тази на Pfizer/BioNTech, която се основава на иРНК технологията.

Въпреки това, проучването заключава, че иРНК ваксините на Pfizer и Moderna дават най-голям тласък на антителата, когато се прилагат като бустерна доза.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 

Източник: БНР