Отлагат се останалите разходи, за да се направят плащания на електричеството

"Декемврийските сметки на всички общини са 4 пъти по-високи отколкото през 2021 г. В понеделник ще излезем с конкретни цифри за сравнение на двата периода. Общините са най-проверяваната институция в държавата. те не се притесняват от проверки - проблемът е продължителността им и липсата на доверие". Това заяви за "Твоят ден" Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ.

Според нея от сдружението ще потърсят диалог с министър-председателя директно. "Очакваме във вторник на база цифрите, които събираме, да обсъдим в каква степен компенсациите за небитови клиенти ще покрият разходите на общините и какви средства още са необходими, за да няма прекъсване на обществените услуги", посочи тя. И допълни, че по програмата за компесации са получени по 110 лева за октомври и ноември.

Сериозни затруднения със сметките на ток в община Тутракан

"За декември нямаме компенсация, ще бъде 128 лева на мегаватчас, но ще я получим заедно с тази за януари - около 240 лева. Това ще се случи в средата на месец февруари", обясни Георгиева. По думите й се отлагат останалите разходи, за да се направят плащания на солените сметки за ток. И припомни, че сметките за газ също са високи - ръстът е с 291%.

Повече по темата вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.