В НС бяха премиерът и министри от кабинета

Сблъсък между ГЕРБ и БСП в парламента заради цените на тока. Правителството е готово за помогне на общините, които имат затруднения. Премиерът обаче обвърза помощта с доказателства за прозрачно и правилно разходване на бюджета им. С до 250 лева за мегаватчас ще бъдат компенсирани училища, читалища и детски заведения за януари и февруари.

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА ПАРЛАМЕНТА В ПЕТЪК ВИЖТЕ ТУК

От ГЕРБ повдигнаха въпроса за високите цени на тока. И поискаха да разберат как държавата ще помогне на общините да си платят сметките.

„Вие обещахте светло бъдеще на българските граждани, а за съжаление, днешното бъдеще и ежедневие е тъмно, студено и по-скъпо”, каза Александър Иванов от ГЕРБ-СДС.

„Ще припомня на всички български граждани, че правителството на Борисов, по признание на вицепремиера Бъчварова, прекрати проекта „Белене”. Сега не ни говорете защо няма ток и защо е скъп токът”, отговори Георги Свиленски от БСП.

Василев: Компенсации до 250 лв. на мегаватчас за общини и училища

 

 

„Още нямаме общини, които да са дошли с директни искания. Кое е страшното, ако всички са си харчили парите по най-прозрачния начин”, заяви премиерът Кирил Петков.

„Тук не става въпрос само за общини, а и за обществени заведения, които изпълняват социални функции, за училища, детски градини”, посочи Драгомир Стойнев от БСП.

„Автоматично те ще бъдат компенсирани с февруарските сметки и за януари, и за февруари”, обясни финансовият министър Асен Василев.

Василев и ДПС в схватка за „Магнитски“

Скандалът зави в съвсем различна посока. Наложените санкции по закона „Магнитски”.

„В предишното Народно събрание бях задал въпрос до служебния министър-председател на какво основание е взето решение на основата, на което се създадоха едни „черни списъци”, които днес съдът обяви като незаконни”, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Г-н Карадайъ, разбирам, че много ви боли, че човекът, който стои до вас - г-н Пеевски, е сложен в международен лист за санкции, за корупция и затова българската държава няма никакво отношение. Това, което българската държава трябваше да направи, и направи в рамките на закона, е да предпази българската икономика”, отвърна Василев.

 

 

МС внася доклад в парламента за състоянието на оградата по границата

„Няма международен списък, има една административна санкция по един закон, която действа на територията на САЩ. При липсата на закон, вие сте нарушили законите на страната. Министър Василев, когато лъже, вие оттук, от тази трибуна, трябва да му правите забележки”, призова Карадайъ.

15-минутна почивка даде повод за размяна на реплики между премиера Кирил Петков и Делян Пеевски. 

"Аз виждам, че г-н Карадайъ от всичките проблеми в България се е фокусирал върху правата на г-н Пеевски и хората, свързани с него", отбеляза премиерът Петков.

Конфликтът ДПС-Петков не спря дотук. От движението заподозряха участие на премиера в схема за издаване на златни паспорти, които дават българско гражданство на чужденци. 

"Над 120 лица, основно китайци, част от които работят за китайските специални служби, и руснаци, са получили пребивавания. Превъртали са едни и същи суми през една банка, от един на друг. Всички инвестиции са на стойност 1 милион и 1 лев. Всички сертификати са издавани от лицето Стамен Янев. Дали това лице е от свитата на Цар Киро", запита Хамид Хамид от ДПС

"Аз съм сигурен, че около тези "златни паспорти" има корупция и много се надявам, че разследващите ще влязат в голям детайл в това", отговори Кирил Петков.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.