От Националното студентско представителство изпратиха пет изисквания към здравния и образователния министър

Връщането на студентите в университетите и премахване на изискването за зелен сертификат за достъп до учебните заведения от 1 март поискаха от Националното студентско представителство в България.

В становище до министъра на здравеопазването и министъра на образованието те поискаха да бъдат изпълнени пет изисквания.

Студентите изразяват притеснението си, че онлайн обучението продължава прекалено дълго и настояват властите да вземат мерки за връщане на присъственото обучение. За тях изискването за зелен сертификат за влизане в учебните заведения за някои от тях са неизпълними.

За "Твоят ден" Даниел Парушев, председател на Националното представителстсво на студентите, отбеляза, че вече почти две години в повечето учебни заведения 80% от обучението е онлайн и 20% присъствено, което е обезпокоително. Той отбеляза, че срещат разбиране от министър Денков, който усеща, че студентите имат нужда от връщане в аудиториите.

Едно от исканията е да отпадне зеления сертификат, но ако остане, да се осигурят тестове от държавата за студентите, както и да се осигури пункт за всеки университет.

Министър Денков е заявил, че до средата на февруари ще има отговор от него, студентите се надяват на обратна информация и от здравния министър.

Вижте повече по темата във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.