Тя е била болна от левкемия

Американка, болна от левкемия, стана първата жена в историята, успешно излекувана от ХИВ, след трансплантация на стволови клетки. Донорът е бил от малкия процент хора по света, които имат резистентност към вируса, причиняващ СПИН. Новият подход в терапията дава надежда на учените. Това е третият случай в световната история на излекуван от ХИВ пациент след трансплантация на стволови клетки. Донор е бил неин близък роднина. Американката не е на терапия срещу ХИВ от 3 години, а от 14 месеца вирусът изобщо не е засичан в кръвните ѝ тестове.

„Това е първата жена, влязла в ремисия от ХИВ вируса в дългосрочен план. Исторически, жените не са представяни достатъчно в клинични изследвания. Така че е изключително важно, че именно жена участваше в проучването”, каза д-рр Маршъл.

Почина откривателят на ХИВ проф. Люк Монтание

Лекарите са използали стволови клетки от пъпна връв. Тази терапия често се оказва прекалено инвазивна и рискова за организма, така че обикновено се прилага само на хора с онкологично заболяване, които са изчерпали всички други възможности.

 „Този случай ни показва, че ако клетките станат резистентни към ХИВ, то това може да спре вирусът да се връща обратно. Ние ще го докажем  чрез различни подходи при трансплантациите, но този тип интервенция не може да се осъществи в широк мащаб”, обясни специалистът.

При трансплантацията на стволови клетки от пъпна връв не се изисква толкова голямо съвпадение на донора и пациента. Именно това би позволило лечението на още повече пациенти, страдащи от  ХИВ и рак едновременно.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.