Това коментира Юлиян Попов

„Никой няма някакъв интерес от това да взриви ядрена централа. Дори да си представим, че целта на Путин да превземе цяла Украйна се осъществи, те трябва да управляват тази Украйна. Предизвикана от руска страна авария ми се струва невъзможна. Същото - и от страна на украинските сили”. Това коментира Юлиян Попов - бивш министър на околната среда и водите и експерт по енергийна сигурност и дипломация.

Според него руската армия се е оказала „много хаотична” и недобре подготвена. „В този смисъл всичко е възможно. Ядрена централа може да бъде ударена по погрешка. Другото възможно е да от руска страна да бъде инсцениран неопасен инцидент, но той да бъде използван в пропагандната война”, допълни експертът.

Той коментира твърденията на университетския професор Олег Рубел, който твърди, че радиационният фон около Чернобил се е повишил над 20 пъти.

„Това е възможно да се вдигне за кратък период. Не бих казал, че са опасни, ако те не са засечени извън региона на Чернобил. Доколкото разбирам, няма такава индикация и в този смисъл не би трябвало да се притесняваме. Извън притеснението, че наблюдавайки поведението на Путин би трябвало да се притесняваме за абсолютно всичко и да очакваме всякакви неща”, обясни Попов.

Според експерта България е сравнително слабо зависима от вноса на газ. „Някъде около 12% от енергийното потребление на България е газово. Много малка част от газовото потребление е за производство на електроенергия. Спирането на износа на електроенергия няма да помогне на кризите, които могат да се породят в резултат на спиране на газовите доставки”, смята той.

По думите му спирането на газовите доставки ще удари централното отопление. „Това отопление не може да се замести с електричество”, добави Попов.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Георги Генов